Šef libijske vlade u Tripoliju rešen da ponovo vrati kontrolu nad celom zemljom

Izvor: B92, 04.Jun.2020, 19:01

Šef libijske vlade u Tripoliju rešen da ponovo vrati kontrolu nad celom zemljom

Šef libijske vlade koju priznaju UN Fajez al Saradž rekao je danas tokom posete Ankari da je rešen da ponovo vrati kontrolu nad celom Libijom

On je to izjavio posle niza pobeda nad snagama svog rivala koji drži istok zemlje, komandanta Kalife Haftara.

"Naša borba se nastavlja i rešeni smo da pobedimo neprijatelja, uspostavimo državnu kontrolu nad celom našom zemljom i uništimo sve koji ugrožavaju izgradnju gradjanske, demokratske i moderne države", rekao je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Saradž posle susreta sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, koji mu pruža podršku.

Sastanak Erdogana i Saradža održava se neposredno posle objave Saradžove vlade nacionalnog jedinstva, čije sedište je u Tripoliju, da su ceo Tripoli i njegova okolina vraćeni pod kontrolu njihovih snaga, što je veliki poraz za Haftarove snage.

Haftarove snage nedavno su izgubile nekoliko strateških tačaka u zapadnoj Libiji.

Iako su UN objavile u sredu da će se nastaviti pregovori između libijskih zaraćenih snaga, Saradž je ukazao da odbija da sedne za pregovarački sto sa "ratnim zločincem (Haftarom) zato što on nikad nije partner u političkom procesu". Pregovori dve strane u prekidu su više od tri meseca.

Erdogan je osudio zemlje koje podržavaju komandanta Haftara, ali ih nije imenovao. Haftara podržavaju Rusija, Francuska, Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati.

"Istorija će suditi onima koji su, podržavajući pučistu Haftara, ubacili Libiju u krvoproliće i suze", rekao je turski predsednik.

Snage povezane sa vladom u Tripoliju juče su objavile da su ponovo uspostavile kontrolu nad Međunarodnim aerodromom u Tripoliju koji su Haftarove snage zauzele prošle godine. Haftarove snage bazirane na istoku krenule su u ofanzivu u aprilu prošle godine da glavni grad Tripoli preotmu od vlade nacionalnog jedinstva, koju podržavaju UN.

Ankara i libijska vlada nacionalnog jedinstva pojačali su saradnju od kada je u novembru potpisan sporazum o vojnoj saradnji koji obuhvata sporni dogovor o pomorskoj saradnji kojim se proširuju pomorske granice Turske.

Libija je u haosu od pada režima Moamera Gadafija 2011. godine a sukob se protekle godine pojačao sa sve većim uplitanjem stranih sila. Ujedinjeni Arapski Emirati i Rusija podržavaju Haftarovu stranu, a Turska vladu nacionalnog jedinstva.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.