Pobunjenici traže oružje da poraze Gadafija

Izvor: Glas javnosti, 16.Sep.2011, 07:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pobunjenici traže oružje da poraze Gadafija

TRIPOLI - Šef libijskog Nacionalnog prelaznog saveta Mustafa Abdul Džalil zatražio je pomoć u oružju kako bi pobunjeničke snage uspele da zauzmu delove Libije koji još podržavaju Muamera Gadafija.

"Tražimo više opreme kako bismo zauzeli ova mesta", kazao je Džalil za Bi-Bi-Si (BBC), ističući da se Gadafi nalazi na jugu zemlje i da planira >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << napade iz osvete na gradove, naftna polja i elektrane.

Gadafijeve snage i dalje kontrolišu četiri oblasti u Libiji - priobalni Sirt, Bani Valid jugoistočno od prestonice i gradove Džufra, u centralnom delu zemlje, i Sabha, na jugozapadu.

Džalil je rekao da su mnogi pripadnici Gadafijevih snaga pobegli u Sabhu, ističući da će u ovom gradu doći do velikih okršaja.

Gadafi je ranije poručio da će se za oslobođenje Libije boriti do smrti.

Džalil je u subotu prešao iz Bengazija, prethodnog pobunjeničkog uporišta na istoku zemlje, u Tripoli, a sada je potvrdio da Prelazni savet neće preseliti čitavu administraciju u prestonicu, dok se ne suzbije svaki otpor koji pružaju Gadafijeve snage.

Šef Prelaznog saveta sastao se u sredu sa pomoćnikom američkog državnog sekretara za bliskoistočne poslove Džefrijem Feltmanom, koji je obećao podršku Vašingtona i potvrdio da će SAD što pre ponovo otvoriti svoju ambasadu u Tripoliju.

U međuvremenu, jedan sirijski televizijski kanal preneo je poruku, čiji je navodno autor Gadafi, u kojoj se Ujedinjene nacije pozivaju da zaustave "terorizam i uništenje koje sprovodi NATO u području Sirta".
Pogledaj vesti o: Gadafi,   Tripoli

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.