Kriza u Libiji može izmaći kontroli, EU da se angažuje pre nego što bude kasno

Izvor: B92, 11.Jan.2020, 09:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Kriza u Libiji može izmaći kontroli, EU da se angažuje pre nego što bude kasno"

Šef diplomatije EU Žosep Borel je nakon sastanka ministra spoljnih poslova ocenio da kriza u Libiji može "izmaći kontroli".

On je pozvao EU da se snažnije angažuje u trenutnoj situaciji.

"Moramo snažnije da se angažujemo pre nego što bude kasno", poručio je Borel.

On je naveo da su se tokom razgovora ministara zemalja članica EU i specijalnog predstavnika UN za Libiju definisala >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << četiri ključna rizika koji prete da eskaliraju.

"Prvi je sve veće prisustvo terorista koji u Libiju dolaze iz Sirije i Sudana. Drugi rizik su migracije. Oko 700.000 ljudi dolazi u Libiju, mnogi da rade i ne žele svi idu u Evropu, ali u zavisnosti od situacije u Libiji mogu i da odu", kazao je Borel.

Treći rizik za eksalaciju situacije u Libiji je prelivanje krize na ceo region i destabilizacija regiona, a četrvrti je "nova geopolitička šema", u kojoj uz prisustvo Rusije i Turske i ceo Centralni Mediteran može biti "geopolitički promenjen".

"Imamo ceo paket razloga da sa reči pređemo na dela. Dobio sam mandat da radim na tome da dođe do političkog rešenja u okviru Berlinskog procesa", poručio je Borel.

On je kazao i da se uz očekivanje da će doći do prekida vatre na teritoriji Libije i u nadi da će doći do političkog dogovora u okviru Berlinskog procesa, moraju razmotriti striktno nadgledanje prekida vatre i kontrola embarga na oružje .
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.