Haftarove snage zauzele aerodrom u Tripoliju, Libija ponovo na ivici propasti

Izvor: RTS, 05.Apr.2019, 18:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Haftarove snage zauzele aerodrom u Tripoliju, Libija ponovo na ivici propasti

Međunarodno nepriznata Libijska nacionalna armija (LNA) saopštila je da je preuzela kontrolu nad aerodromom u predgrađu prestonice Tripolija, javlja "Rojters" pozivajući se na izjave zvaničnika i svedoka. Savet bezbednosti poziva LNA na hitnu obustavu dejstava.
Ahmed Mismari, portparol snaga lojalnih lideru međunarodno nepriznate administracije Kalife Haftara, saopštio je i da su pripadnici LNA >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << preuzeli kontrolu nad dva grada u blizini Tripolija – Tarhuanom i Azizijom, prenosi Rojters.

Mismari je naveo i da je pet pripadnika LNA poginulo u borbama sa snagama lojalnim premijeru Fajezu Seraju, koga priznaje međunarodna zajednica.
U međuvremenu je Savet bezbednosti, koji je zasedao na poziv Velike Britanije, pozvao Haftarove snage na hitnu obustavu dejstava. 
Rojtres je ranije danas javio da su Haftarove trupe zauzele i selo Suk el Kamis, na oko 40 kilometara južno od Tripolija, nakon borbi sa Serajevim snagama.
Lider međunarodno nepriznate administracije u Libiji, Kalifa Haftar, naredio je juče svojim trupama da krenu prema prestonici Tripoliju, koja je pod kontrolom snaga lojalnih premijeru Fajezu Seraju, preneo je Rojters.
Haftar je poziv objavio u video-snimku naslovljenom "Operacija oslobađana Tripolija".
Libija je od svrgavanja sa vlasti i svirepog ubistva lidera Moamera Gadafija podeljena na međunarodno priznatu vladu u Tripoliju na čelu sa premijerom Serajom i paralelnu administraciju lojalnu Haftaru, za koju se bori Libijska nacionalna armija (LNA), podsetila je agencija.
Snage pod kontrolom Sajeda imaju podršku SAD.
Rusija i EU zabrinuti 
Kremlj je ranije danas saopštio da ne podržava libijskog vojnog komandanta Kalifu Haftara koji je naredio svojim snagma da krenu prema prestonici Tripoliju, dok je EU pozvala na smirenje i upozorila da bi situacija mogla da se otrgne kontroli.
Dmitrij Peskov, portparol ruskog predsednika Vladimira Putina istakao je potrebu da se izbegnu akcije koje bi dovele do nastavka krvoprolića, preneo je AP.
Peskov je rekao novinarima da je potrebno uložiti svaki mogući napor da se postigne rešenje mirnim diplomatskim sredstvima u Libiji.
Na pitanje da li Rusija podržava Haftara, Peskov je rekao da Moskva ni na koji način nije uključena u to.
Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič izjavila je da su veoma zabrinuti zbog gomilanja vojske koje je u toku u Libiji i eksalaciji retorike koja ozbiljno rizikuje da dovede do nekontrolisanog sukoba.
Kocijančičeva je rekla da EU poziva "sve strane da odmah deeskalzuju situaciju i prekinu sve provokativne radnje".

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Haftarove snage zauzele selo u blizini Tripolija

Izvor: Mondo, 05.Apr.2019

Istočnolibijske snage koje su saveznici vojnog komandanta Kalife Haftara zauzele su selo Suk al-Kamis na oko 40 kilometara južno od Tripolija, javlja Rojters pozivajući se na neimenovanog meštanina...Foto: Tanjug/AP Photo/Martin Meissner Revolucija u Libiji - fotografija na izložbi u Kelnu..Navodi...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.