HAOS U LIBIJI: Vanredno stanje u Tripoliju zbog napada, građani slave Gadafija (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Sep.2018, 06:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HAOS U LIBIJI: Vanredno stanje u Tripoliju zbog napada, građani slave Gadafija (FOTO)

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je povređeno 96 osoba

Hiljade Libijaca slavilo je 49. godišnjicu revolucije u gradu Sabi, a okupljeni su mahali zastavama sa likom bivšeg lidera Libije Moamera el Gadafija, koji je vodio zemlju od 1969-2011. Praznik se slavi kao sećanje na državni udar i uspostavljanje Gadafijevog režima 1. septembra 1969. godine. Praznik je pompezno slavljen za vreme vladavine >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Gadafija, ali su se nakon njegove smrti Libijci ustručavali da proslavljaju dan revolucije, neki iz revolta prema Gadafiju, a neki iz straha da će biti shvaćeni kao njegove pristalice, prenosi "Blic".

Pročitajte i:

Međutim, građani Sabe su odlučili da, prvi put nakon smene vlasti u Libiji, proslave 1. septembar na ulicama, i na taj način iznesu i svoje nezadovoljstvo trenutnim vladajućim strukturama u naftom bogatoj afričkoj državi.

U međuvremenu vlada Libije, koju priznaju UN, proglasila je u međuvremenu vanredno stanje u Tripoliju i okolini zbog napada u kojima je ubijeno 39 osoba, uključujući i civile.

#Gaddafi supporters celebrate 1 September Revolution anniversary in Sabha https://t.co/1REjdqvl0g #Libya

— Al-Masdar News (@TheArabSource) September 2, 2018

, prenosi AP. Borbe su počele prošle nedelje između naoružanih grupa iz Tripolija sa drugim naoružanim grupama iz jednog mesta južno od libijske preštonice. U saopštenju koje je izdala vlada, sukobljene strane se pozivaju da prestanu sa sukobima i da poštuju dogovoreno primirje.

Libija je od izbijanja pobune 2011. godine upala u haos, piše agencija i podseća da je tada svrgnut, a zatim i ubijen dugogodišnji lider te zemlje Moamer Gadafi.

Od tada, zemljom upravljaju dve suprotstavljene vlade, jedna sa sedištem u Tripoliju, a druga na istoku Libije, a obe vlade imaju podršku brojnih naoružanih grupa koje imaju stvarnu vlast na terenu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.