Izvor: JUGpress.com, 24.Jan.2022, 18:23

Zašto su direktori leskovačkih škola zahvalni gradonačelniku

LESKOVAC

Nastavljajući tradiciju gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović je održao sastanak sa direktorima osnovnih i srednjih škola na početku drugog polugodišta 2021/2022. školske godine. Sastanku su prisustvovali i njegovi saradnici zaduženi za oblast obrazovanja, a gradonačelnik je naglasio da se redovno isplaćuju putni troškovi i jubilarne nagrade zaposlenima u obrazovanju, te da je za ove namene od novembra 2020. do decembra 2021. isplaćeno 18,7 miliona dinara >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << za zaposlene u osnovnom i 9,1 milion za zaposlene u srednjem obrazovanju, odnosno za jubilarne nagrade 14,5 miliona dinara za zaposlene u osnovnom, dok je za oblast srednjeg obrazovanja izdvojeno 9,4 miliona dinara.

„Obrazovanje prioritet prilikom formiranja budžeta i podsetio bih da je 2012. godine za sve oblasti obrazovanja i sve obrazovno vaspitne institucije bilo izdvojeno oko 400 miliona dinara, a danas za ovu namenu se izdvaja 781,4 miliona dinara ili 16% ukupnog budžeta. Grad Leskovac se sa posebnom pažnjom bavi pitanjima najmlađih sugrađana, brigom o deci i mladima. Njihovo obrazovanje i odrastanje jeste prioritet grada jer su oni naša budućnost. Od najveće je važnosti da naša deca imaju kvalitetno okruženje i adekvatne uslove za odrastanje. Grad Leskovac je u proteklih devet godina obnovio skoro sve škole na teritoriji grada Leskovca u čiju je energetsku sanaciju uloženo preko 255 miliona dinara. Pored toga radili smo na poboljšanju uslova za boravak u učionicama kao i u dvorištima škola. Sredstva izdvojena za sve te namene su sledeća: ograđivanje 12 objekata oko 30 miliona, poboljšani sanitarno-higijenski uslovi u 19 objekata – 21,5 miliona, za 19 igrališta ukupno je izdvojeno 60 miliona dinara. Samo prošle godine je izgrađena kotlarnica i uvedeno je centralno grejanje u Osnovnoj školi Branko Radićević u Brestovcu i Srednjoj školi u Vučju, a trenutno se izvode radovi na uvođenju centralnog grejanja u OŠ u Bratmilovcu i OŠ „Bora Stanković“ Vučje, izdvojeno odeljenje u Bunuškom Čifluku – za ove radove je izdvojeno ukupno 12,7 miliona dinara. Završeni su radovi na sanaciji krovne konstrukcije škole u Živkovu – 5,5 miliona, a urađen je i projekat energetske sanacije u vrednosti od 11 miliona dinara za koji ćemo se prijaviti kod ministarstva prosvete. Prošle godine je završen teren u Brzi vredan 4,5 miliona dinara i Medicinskoj školi sa 3,9 miliona dinara. Pored toga ograđeni su objekti škola u Lipovici i Bratmilovcu za šta je iz budžeta grada izdvojeno 7,5 miliona dinara. Zalaganjem Rotari kluba sve osnovne škole na teritoriji Jablaničkog okruga su dobile dronove vrednosti 450 hiljada dinara. Muzička škola je, tradicionalno, od grada dobila na poklon instrumente važne za izvođenje nastave u ovoj školi i usavršavanje učenika. Ovoga puta kupljene su dve gitare, saksofon i harmonika, dok smo prethodnih godina poklanjali pianino. Do sada smo u instrumente uložili 4 miliona dinara.“

Cvetanović je najavio ulaganja kako bi se poboljšali uslova za boravak u školama.

„Preko Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima će se finansirati i rekonstrukcija i energetska sanacija Osnovne škole „Aca Sinadinović“ u Predejanu, vrednost radova je 389.000.000 dinara, projekat za izvođenje je u završnoj fazi, a po odobrenju KUJU će se pristupiti javnoj nabavci. Očekuje nas i rekonstrukcija i sanacije škola u Navalinu, Guberevcu, rekonstrukcije ograda oko objekata škola u Brestovcu, OŠ „Vasa Pelagić, Medicinske i Hemijske škole, kao i unapređenja sistema grejanja u Vinarcu i Orašcu.“

Dejan Cakić, direktor Osnovne škole „Milutin Smiljković“ u Vinarcu i predsednik Aktiva osnovnih škola, rekao je da je zadovoljstvo raditi sa odgovornom lokalnom samoupravom, potvrdio da su sve obaveze izmirene u roku, i primetio da je drugo polugodište počelo nesmetano sa svim neophodnim dezinfekcionim sredstvima i maskama. On se zahvalio na investiciji koja će uslediti u OŠ u Vinarcu a tiče se uvođenja centralnog grejanja i dodao je da su sanirani toaleti, kao i da je digitalizovan hodnik škole, te da se radi na zameni unutrašnjih vrata škole.

Marina Ilić, načelnica Školske uprave, je danas kazala kako smatra da će ovi sastanci doprineti kvalitetu saradnje lokalne samouparave sa školama i lokalnom samoupravom.

„Ono što je bitno vezano za srednje škole je plan upisa koji su škole dale do 30. decembra. ono što nihje dobro je što imamo manjak učenika. Na nivou Jablaničkog okruga imamo 149 osmaka manje, što znači da plan upisa ne može biti isti kao i prošle godine. To stvara veliki problem, a ono što mogu da kažem da nam je u sklopu sa pravilnikom dozvoljeno da 3% možemo da odstupimo od plana, a u ovom trenutku je odstupanje 30%. Mi ćemo u prvoj nedelji februara imati sastanke sa predstavnicima lokalne samouprave, regionalne komore, Tržišta rada, kako bi malo ozbiljnije preuzeli neke stvari. Recimo, prošle godine je sa Tržišta rada rečeno da ima potrebe za 70 tapetara, da oni mogu odmah da se zaposle, a mi taj profil u školama nemamo. Ne možemo da nastavimo kao unazad nekoliko godina da neko ne ispuni određenu kvotu za upis učenika, a da i dalje raži da ima istu tu kvotu.“

Danko Danković, direktor Tehničke škole „Rade Metalac“ i domaćin ovogodišnjih svetosavskih svečanosti, govoreći o pripremama za ovogodišnju Svetosavsku akademiju rekao da su aktivnosti morale biti redukovane, odložene ili ukinute zbog epidemiološke situacije, kao i da se nada da budući organizator, OŠ „Kosta Stamenković“ neće sledeće godine imati takvih problema.

Direktor OŠ „Bora Stanković“ u Vučju Miodrag Stojiljković pomenuo je izdvojeno odeljenje ove škole u Belom potoku, gde su se prostorije škole grejalo preko centralnog grejanja na struju, te je mesečni račun iznosio 240.000 dinara.

„Zbog prevelikih računa za struju, postavili smo kotao na pelet i kupili sedam tona peleta i to je sve koštalo kao jedan raačun za struju, što će biti velika ušteda u buduće. Takođe, u toku je postupak da se uredi i balon sala u Vučju, nadam se da će to biti dovedeno u red u narednih par meseci.“

Gradonačelnik Goran Cvetanović poželeo je sve najbolje direktorima i zaposlenima u školama koje ove godine proslavljaju jubileje, a to su Osnovna škola „Branko Radičević“ u Brestovcu koja proslavlja 120 godina rada, izdvojeno odeljenje Osnovne škole „Bora Stanković“ iz Vučja, u Bunuškom Čifluku sa 150 godina postojanja, Osnovna školi „Bora Stanković“ u Guberevcu sa 140 godina i Hemijsko-tehnološka škola „Božidar Đorđević Kukar“ koja ove godine obeležava 60 godina rada i postojanja. Ove škole će, kao i sve koje su prethodnih godina proslavljale jubileje, biti kandidati gradonačelnika za Oktobarsku nagradu za 2022. godinu grada Leskovca.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.