Izvor: JUGpress.com, 09.Dec.2019, 22:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za zvonik crkve u naselju Dubočica posebna zgrada

LESKOVAC

Episkop niški Arsenije obišao je danas Hram Svetog Simeona Mirotočivog u naselju Dubočica, kako bi se uverio u dinamiku radova na objektu, koji se gradi već skoro 15 godina.

Ni posle deceniju i po crkva u najvećem leskovačkom naselju nije završena, ali su u poslednje dve godine, zahvaljujući gradu Leskovcu, radovi intenzivirani. Kada bude završen, biće ponos čitave Niške eparhije, pa i Srbije, >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << rekao je vladika Arsenije.

” Završena je prva faza radova na izradi poda, koji će kompletno biti u mermeru, završen je oltarski deo, a sve po ideji Dimitrija Marikovića. Predvidjeno je da ikonostas, oltar i vladičanski tron, takodje budu uradjeni u mermeru. Grad Leskovac je, kako smo čuli od gradonačelnika Cvetanovića, i dalje voljan da izdvaja sredstva za hram, a nadamo se da će biti i dobrih ljudi, spremnih da pomognu završetak hrama”, rekao je vladika.

On nije želeo da govori o rokovima, ali je izrazio nadu da će pod biti završen tokom 2020., a da ,potom, slede umetnički radovi koji zahtevaju mnogo strpljenja i preciznosti.

” Prvobitni projekat nije dobro uradjen, pa će za zvonik morati da se podigne posebna zgrada, sa pratećim objektom za prodavnicu i palionicu sveća. Moja je procena da će nam, za sve pomenute radove, trebati još nekoliko godina, a sve naravno zavisi i od sredstava koja će nam biti na raspolaganju”, dodao je vladika .

Pored izgradnje novih, Niška eparhija želi da obnavlja postojeće  crkve i manastire, a po rečima vladike Arsenija, na teritoriji Jablaničkog okruga, u naročito lošem stanju su pojedini seoski  hramovi.

” Tamo gde je već staračko stanovništvo, jer su se mladi iselili, nema ko da održava objekte. To je situacije ne samo u Jablaničkom okrugu, već na teritoriji čitave Eparhije. U mnoge se decenijama ništa nije ulagalo. U toku naredne godine, iako imamo popis svih verskih objekata, evidentiraćemo one kojima je potrebna obnova. Pojedini su ruinirani od vlage, a na nekima čak nema ni krova. Iduće godine pravimo presek celokupnog stanja u Niškoj eparhiji.

U obilasku hrama, Vladiki Arseniju, pridružili su se gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, starešina hrama Zvonimir Živković , sveštenstvo Crkvene opštine Leskovac i žitelji naselja Dubočica.

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.