Voda sa izvora u selu Tulovo puna blata, nema naznaka kada će meštani dobiti gradsku vodu

Izvor: JužneVesti.com, 27.Jul.2021, 12:34

Voda sa izvora u selu Tulovo puna blata, nema naznaka kada će meštani dobiti gradsku vodu

Godinama unazad meštani sela Tulovo, koje je od Leskovca udaljeno 20 kilometara, imaju velikih problema sa tehničkom vodom. Naime, oni još uvek nisu priključeni na gradski vodovod, te se snabdevaju iz seoskog bazena, ali je ta voda puna blata. Kada će i da li će uopšte to selo dobiti ispravnu vodu za piće nadležni nisu mogli da preciziraju, a da bi se tako nešto desilo neophodno je da Grad Leskovac uradi kompletan projekat.

U selu Tulovu živi negde oko 150 porodica >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << koje i dalje nemaju osnovne uslove za život. Kako tvrde meštani, voda za piće koja dolazi sa planinskih izvora Kukavice spušta se u seoski bazen odakle ide do česama. Međutim, neredovno čišćenje bazena dovelo je do toga da je voda puna blata koja se ne može koristiti ni za tehničku upotrebu, a kamoli za piće ili pripremu hrane.

Mi nemamo gradsku vodu. Ta voda dolazi sa izvora i spušta se u bazen koji je napravljen ali se on ne čisti poslednjih pet godina. Mislim da nije normalno da uopšte neko bude bez vode nekoliko dana, a ne ceo život kao mi. Ja imam dvoje male dece, voda nam je neophodna. Ne možemo da se okupamo, niti da operemo veš, pa smo primorani da sami kopamo bunare - rekla je meštanka tog sela.

Da je nekoliko puta obećavano da će u Tulovu stići ispravna voda iz gradskog vodovoda ili hidrocentrale Barje potvrdio je i predsednik Mesne zajednice Nenad Tošić koji za Južne vesti kaže da problem sa vodom prijavljuju svake godine, ali da za sada još uvek ništa konkretno nije urađeno.

Obećano je da će gradski vodovod da dođe, pa je onda bila priča da će nam voda stići iz Grdelice odakle se vodosnabdevaju okolna sela, ali ni od toga ništa za sada. Svi znaju za naše probleme, ali niko ništa ne poduzima - rekao je Tošić.

Mnogo sela u leskovačkom kraju i dalje su bez vode i kanalizacije, a iz Kabineta gradonačelnika Leskovca, pošto on nije odgovarao na pozive Južnih vesti za ovaj problem uputili su nas na JKP Vodovod, odakle je stigao odgovor da je ipak vodosnabdevanje sela Tulovo u nadležnosti JKP Grdelica. Iz tog preduzeća poručuju da Grad Leskovac mora prvo da raspiše tendere i da se uradi projekat, a da bi oni bili u tom slučaju samo izvođači radova.

Grad ili Opština moraju nama da predaju vodovod na korišćenje, ali je prvo neophodno da se raspiše projekat. Tako je bilo prošle godine sa selom Sejanica. Ipak, mislim da mi iz našeg vodozahvata selo Tulovo nećemo moći da snabdemo vodom jer već sada tokom leta u okolnim selima ljudi imaju slab pritisak - rekli su iz JKP Grdelica.

Sličan odgovor je stigao i iz JP Urbanizam i izgradnja koji su ranije bili zaduženi za izgradnju vodovodne mreže u selima gde meštani nemaju gradsku vodu, ali su i oni potvrdili da je sada to nadležnost Grada. Na pozive Južnih vesti nije odgovorio gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.