Izvor: JUGpress.com, 26.Avg.2019, 13:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Voda na bazenima i kupalištima ispravna ali nije za piće u nekim školama i zdravstvenim ustanovama

LESKOVAC

Voda u leskovačkim bazenima i na kupalištima u Medveđi, Vučju i Grdelici je zdravstveno ispravna ali u nekoliko škola i zdravstvenih ustanova na teritoriji grada Leskovca voda za piće je neispravna, rečeno je Regionalnoj informativnoj agenciji JUGpress u leskovačkom Zavodu za javno zdravlje.

Zavoda za javno zdravlje Leskovac vrši mikrobiološko i fizičko-hemijsko ispitivanje vode za kupanje u Sportskom rekreativnom centru Dubočica u Leskovcu >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << u periodu od 1.juna – 31. avgusta, četiri puta mesečno po dva uzoraka (jedan uzorak iz olimpijskog i jedan uzorak iz neplivačkog bazena) i u periodu od 1. septembra – 31. maja, mesečno po dva uzoraka iz olimpijskog i neplivačkog bazena.

U tekućoj godini ispitano je 26 uzoraka vode za kupanje iz ovih bazena i svi ispitivani uzorci su zdravstveno ispravni.

Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju „Gejzer“ u Sijarinskoj banji u sezoni jednom mesečno po dva uzorka iz bazena u hotelu „Aragon“ i po jedan uzorak mesečno iz olimpijskog (vaterpolo) bazena) i bazena 2, 3 i 5.

U ovoj godini ispitano je 13 uzoraka vode za kupanje iz ovih bazena i svi ispitivani uzorci su zdravstveno ispravni, navodi se u odgovoru Zavoda za javno zdravlje na naše pitanje kakva je ispravnost vode na ovim bazenima i kupalištima.

“Zavod za javno zdravlje Leskovac prati ekološki i hemijski status površinskih voda koje se koriste za rekreaciju sa osnovnim ciljem zaštite zdravlja ljudi, dv puta mesečno u sezoni (period od 15. juna – 1. septembra) na osnovu zahteva i ugovora sa opštinskim upravama i to:

Kozaračke reke u Grdelici kod mosta koja se koristi za punjenje bazena Reke Vučjanke u Vučju – kupalište kod hidroelektrane iReke Vlasine – gradsko kupalište u Vlasotincu, iznad brane.

Fizičko- hemijska i mikrobiološka ispitivanja površinskih voda koje se koriste za rekreaciju su pokazala da su vode odličnog kvaliteta i da se mogu koristiti za vodosnabdevanje, gajenje plemenitih riba i za sport i rekreaciju”, dodaje s eu odgovoru.

Zavod za javno zdravlje Leskovac vrši ispitivanje vode za piće u školama i zdravstvenim ustanovama na osnovu ugovora i zahteva, kažu u ovoj ustanoviU 2019. godini ispitano je ukupno 54 uzoraka vode za piće u školama na teritoriji grada Leskovca, od čega su 6 uzoraka (11,1%) pokazala zdravstvenu neispravnost (4 hemijsku neispravnost, a 2 mikrobiološku).

Navode da je u 2019. godini ispitano ukupno 47 uzoraka vode za piće u zdravstvenim ustanovama na teritoriji grada Leskovca, od čega su 14 uzoraka (29,8%) pokazala zdravstvenu neispravnost (11 hemijsku neispravnost, a 3 mikrobiološku).

“Neispravni uzorci su pronađeni u objektima koji su priključeni na lokalne izvore vodosnabdevanja. Obaveštenje o neispravnosti vode za piće se šalje vlasnicima objekata i nspekciji sa obaveštenjem da voda nije za piće (obavavezan je natpis iznad točećeg mesta) i predlogom mera da se mora obezbediti ispravna voda za piće iz drugih izvora vodosnabdevanja, da se moraju otklonitiu zroci koji su doveli do neispravnosti i da se nakon toga ponovo uzorkuje voda kako bi dobili potvrdu da je voda zdravstveno ispravna za piće i ostale potvrde, nasvode u ZZJZ.

“U sklopu Programa javnog zdravlja „Ostvarivanje opšteg interesa u zdravstvenoj zaštiti“ čl. 17. Zakona o zdravstvenoj zaštiti (Sl. glasnik RS br. 25/2019) i Podrograma 7. „Praćenje faktora rizika u životnoj sredini koji ugrožavaju zdravlje“ koji se finansira iz budžeta Republike Srbije – Ministarstvo zdravlja, Centar za higijenu i humanu ekologiju Zavoda za javno zdravlje Leskovac kontinuirano prati mikrobiološku i fizičko-hemijsku ispravnost voda iz javnih bazena, škola i objekata od higijensko epidemiološkog značaja kao i površinskih voda koje se zahvataju za vodosnabdevanje i koriste za rekreaciju, sa ciljem dobijanja uvida u stanje zdravstvene ispravnosti vode za piće, kvaliteta bazenskih voda, vode za piće iz škola, objekata od higijensko epidemiološkog značaja i površinskih voda koje se koriste za vodosnabdevanje i rekreaciju i analize dobijenih podataka sa preporukama, a sve u svrhu sprečavanja i umanjenje rizika iz životne sredine koji mogu ugroziti zdravlje stanovništva.

Program se realizuje svake godine kroz evidentiranje, prikupljanje (izrađuje se baza podataka) i analizu podataka o faktorima rizika iz životne sredine koji ugrožavaju zdravlje ljudi i predlaganjem mera za unapređenje stanja. Na osnovu izvršenih analiza izrađuju se mesečni, šestomesečni i godišnji izveštaji kao i komparativne dvogodišnje i petogodišnje analize sa preporukama i šalju Institutu za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović-Batut“ i Ministarstvu zdravlja u predviđenom roku”, navodi se u delu pravnog objašnjenja ovih obaveza koje nam je dostavio Centar za higijenu i humanu ekologiju Zavoda za javno zdravlje Leskovac

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.