Večeras u Leskovcu počinje 23. Balkanska smotra strip autora

Izvor: JužneVesti.com, 25.Jun.2021, 11:20

Večeras u Leskovcu počinje 23. Balkanska smotra strip autora

U prostorijama Leskovačkog kulturnog centra, Narodne biblioteke "Radoje Domanović" i Narodnog muzeja od večeras u 20 sati, za kada je zakazano otvaranje pa do nedelje, 27. juna biće održana 23. Balkanska smotra strip autora u organizaciji Škole stripa "Nikola Mitrović Kokan". Ove godine na smotri će učestvovati 2.817 izlagača iz 80 zemalja sveta, što je dosadašnji rekord.

Pored zemalja iz regiona, na ovogodišnjoj >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << smotri će učestvovati izlagači iz čitave Evrope i SAD-a, Afrike i Azije, a upravo će specijalni gost ove godine biti strip Južne Koreje, čija će izložba biti postavljena u Narodnom muzeju u subotu od 20 sati, uz prisustvo korejskog ambasadora u Srbiji, njegove ekselencije Hjon Čan-Čea.

Takođe u subotu, ali od 19 sati po prvi put biće otvorena izložba "Balkanski ženski strip - Izbor", gde će posetioci moći da se upoznaju sa radovima autorki sa prostora bivše Jugoslavije, Grčke, Turske i Rumunije.

Pored dve izložbe, na 23. Balkanskoj smotri biće organizovano još 20 aktivnosti, a ljubitelji stripa će moći da prisustvuju raznim tribinama, promocijama, okruglim stolovima, a održaće se i Međunarodna konferencija stripa, kao i internacionalni projekat koji je usmeren na istoriju stripa.

Jedan od organizatora i predavača u Školi stripa "Nikola Mitrović Kokan", Marko Stojanović kaže da je izuzetno srećan što će, i pored još uvek aktuelne pandemije, uspeti da organizuju smotru na kojoj će biti gosti iz oko 50 zemalja.

Veliki je izazov organizovati festival u ovo vreme. Bilo je vrlo teško, neophodno je uskladiti bezbedonosne mere koje nameću različite države, teško je razmišljati o kulturi kada je glavni cilj osigurati bezbednost svakom posetiocu. Ipak, mi smo to uspeli, nikad veći odziv za smotru je znak da dobro radimo svih ovih godina. Daćemo sve od sebe da i ovaj praznik duha i umetnosti prikažemo najbolje što možemo i tako pošaljemo najlepšu sliku o Leskovcu u ceo svet - rekao je Stojanović.

U okviru festivala biće dodeljene i mnogobrojne nagrade crtačima, ilustratorima, scenaristima i teoretičarima, a u cilju da se pre svega mladi autori ohrabre i da nastave da se bave umetnošću. Otvaranje 23. Balkanske smotre strip autora je večeras od 20 sati u Leskovčkom kulturnom centru.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.