Uz motorizovani i solarni bicikl iz Leskovca podsećanje na Međunarodni dan bicikla

Izvor: JužneVesti.com, 03.Jun.2020, 10:29

Uz motorizovani i solarni bicikl iz Leskovca podsećanje na Međunarodni dan bicikla

Zatvorenost u kućama tokom pandemije korona virusa dodatno su "naterali" ljude da vreme socijalne distance provode u prirodi - šetanjem ili rekreacijom. Sve češće ljudi kupuju ili popravljaju bicikle, a Međunarodni dan bicikla, koji se od 2018. godine obeležava 3. juna, podstiče održivu potrošnju i proizvodnju i daje pozitivan uticaj na životnu sredinu i zdravlje ljudi. Ovaj dan biće obeležen i u Leskovcu uz dvoje inovatora koji su projektovali solarni i motorizovani bicikl, >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << uz želju da modernizuju ovo prevozno sredstvo.

Čuva životnu sredinu i povoljno utiče na zdravlje; foto: JV / Vanja Keser

Pre dve godine bicikl, koji je 1817. godine napravio nemački baron Karl fon Drajz, dobio je svoj dan na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija. Ovo popularno prevozno sredstvo je u skici nacrtao još Leonardno da Vinči 1490. godine, a sličnu napravu je izumeo i francuski grof De Sivrak 1790. godine.

Ovaj dan biće obeležen i u Leskovcu i to u 12 sati u dvorištu Centra za stručno usavršavanje u obrazovanju Leskovac. Iz ove ustanove podsećaju da je bicikl odličan za očuvanje životne sredine, a Leskovčanka Vesna Đorđević, jedna od učesnica Takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju u Srbiji u borbi protiv štetnih gasova, našla je upravo u solarnom biciklu.

Imajući u vidu da se sunčeva energija može iskoristiti u mnoge namenske svrhe, došla sam do ideje da projektujem, a samim tim i napravim solarni bicikl. Ovaj bicikl koristi sunčevu energiju za pokretanje Teslinog pogonskog elektromotora - kaže Vesna Đorđević

I staro i mlado voli bicikl; foto: JV / Vanja Keser

I Aleksandaru Ilijevskom, elektromehaničaru iz Leskovca, bicikl je bio inspiracija, pa je želeo da motorizovani bicikl na elektro pogon uvede u 21. vek kao opšte prevozno sredstvo.

Ideja je došla 2009. godine nakon što sam jedne večeri proveo previše vremena na Jutjubu. Moj rad dospeo je i na televiziju - kaže Aleksandar Ilijevski.

Da je vožnja ovog dvotočkaša sve popularnija i kod nas pokazuje i fotografija gužve ispred radnje za prodaju bicikala u Nišu koju je objavio Radio Banker.

Jeste li i vi među onima koji su ovih dana popravili ili kupili bicikl, ili možda razmišljate da to uradite? Zašto baš...

Bicikl nije samo prevozno sredstvo, kaže jedan Nišlija.

Idem na posao i vraćam se biciklom, vikendom odem i van grada. Ako nema snega ili poledice, ja sam na biciklu i tako uspevam da održim i kondiciju, a plus obilazim mnoga mesta koja kolima ili pešaka možda ne bih mogao. Čak i na more kada idem, obavezno spakujem i bicikl - kaže Nišlija.

Iako je razvoj bicikla stagnirao začetkom proizvodnje automobila početkom 20. veka, ovo sredstvo je sada među najpopularnijim, a uz dobrobite u zaštiti životne sredine, znatno pomaže održavanju navika zdravog života.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

Doprinos svetskom Danu bicikla na leskovački način - dvotočkaši kojima je teško odoleti

Izvor: RTS, 03.Jun.2020

Treći jun se od 2018.godine obeležava kao svetski Dan bicikla.To je najjeftinije i najzdravije prevozno sredstvo. Leskovački Centar za stručno usavršavanje predstavio je i izume dvoje Leskovčana, solarni i električni bicikl. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.