U centru Leskovca rezane grane na kojima stanuju retke sove, zaštitari tražili da se seča obustavi

Izvor: JužneVesti.com, 21.Jan.2021, 18:31

U centru Leskovca rezane grane na kojima stanuju retke sove, zaštitari tražili da se seča obustavi

Sove utine su, kako kažu u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, strogo zaštićena vrsta. Njihovo stanište su poslednjih godina krošnje drveća u samom centru Leskovca, čije su grane zaposleni u komunalnom preduzeću počeli da seku. Negodovali su građani, ali i struka, pa je, kako kažu u Društvu, orezivanje oko 14 sati obustavljeno. Radnici sekli, kako kažu, trule grane; foto: M. Mitić

Tokom dana u samom centru Leskovca nekoliko stabala je orezano >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << iako na njima već godinama stanuje zaštićena vrsta sova. Prolaznici na Bulevaru oslobođenja začuđeno su gledali seču grana i odmah to prijavili Društvu za zaštitu i proučavanje ptica.

Revoltirani građani su nam upravo javili da neko orezuje stabla na kojima borave desetine sova. Odmah smo obavestili Zavod za zaštitu prirode Srbije, odeljenje u Nišu. Zahtevamo da se ovo uništavanje staništa ptica i drveća hitno zaustavi! - poručili su iz Društva.

U čudu su se našli i radnici u lokalima koji se nalaze u blizini posečenih grana. Seča za sada obustavljena; foto: M. Mitić

Ne znamo tačan razlog seče, rekli su nam da grane smetaju, da moraju da ih poseku i da je drveće staro. Možda će već sutra poseći i celo drvo - rekla je vlasnica jednog lokala.

Sa druge strane iz Direkcije za urbanizam i izgradnju navode da nisu upućeni u konretno ovu seču, ali da se u celom gradu orezuju grane i seče drveće koje smeta.

Nije nam jasno zašto se neki bune. Ono što smeta i što je počelo da puca mora da se poseče. Mi smo poslednjih godina posadili mnogo novog drveća. U saradnji sa lokalnom samoupravom radimo dosta i pokušavamo da sačuvamo svako drvo - saopštili su iz Direkcije.

Ipak, iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica obavestili su javnost da je orezivanje prekinuto nešto posle 14 sati. Da li je to konačna odluka ili će se sa sečom nastaviti, nije poznato.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.