Stari recepti juga Srbije: Vlasinska mućkalica od svinjetine i pileće džigerice

Izvor: JuznaSrbija.info, 23.Sep.2017, 15:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stari recepti juga Srbije: Vlasinska mućkalica od svinjetine i pileće džigerice

Danas spremamo mućkalicu, ali ne "Leskovačku", već mućkalicu od svinjetine i pileće džigerice zvanu "Vlasinska džigerica", jelo verovatno poreklom iz Bugarske.

Potrebno je:

1 kg svinjskog mesa od vrata i 350-500 grama pileće džigerice

4 -5 glavica krupnog crnog luka i 3-4 praziluka

10 pečenih, oljuštenih i iseckanih paprika

500 gr očišćenog paradajza,
>> Pročitaj celu vest na sajtu JuznaSrbija.info << />
2 glavice belog luka

2 -3 suve paprike

soli po ukusu

1,5 dl ulja

Priprema:

Meso uvaljati u začin, iseći na deblje šnicle, pa zatim na srednje krupne kocke.

Ispeći na roštilju (može i na roštiljskom tiganju), najbolje je ako se naprave ražnjići, pa meso posle pečenja skine sa štapića.

Džigericu obariti i izdnječiti.

U međuvremenu iseckati sitno crni luk i utrljati u njega 2 kašike soli, kako bi izgubio ljutinu. Dinstati ga na ulju dok se sasvim ne istopi, neprestano mešajući, uz dodavanje tople vode.

Kad je luk upržen, džigericu, dodati sečene paprike i paradajz, i seckani beli luk. Dinstati dok ne ispari tečnost.

Dodati svinjskomeso, naliti sa malo vode i krčkati dok se sve ne pretvori u kompaktnu masu.

Začiniti, i dobro zaljutiti po ukusu.

Služiti uz ovčije kiselo mleko...

Prijatno!

Nastavak na JuznaSrbija.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JuznaSrbija.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JuznaSrbija.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.