Izvor: JUGpress.com, 04.Okt.2019, 20:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spirić: Nijedan odbornik ni funkcioner vladajuće većine nije uplatio dnevnicu za NURDOR

LESKOVAC

Predsednica Inicijativnog odbora Stranke slobode i pravde (SSP) u Leskovcu Jelena Spirić pozvala je danasa, kako je navela “sve žrtve Gorana Cvetanovića da se jave, progovore” i dodala da će “imati punu pravnu zaštitu od strane SSP-a”.

“Članovi Stranke slobode i pravde će uvek stati uz svoje sugradjene i njihove probleme jer nisu potkupljivi i licemerni, već ovo rade zbog gradjana”, >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << dodala je ona.

Spirić je na konferenciji za novinare u sedištu te stranke rekla da se “Stranka slobode i pravde pojavila u trenutku kada se i pravda i sloboda oduzimaju silom, manipulacijama, lažima i prevarom.”

Onba je rekla i da je SSP “kao nova politička organizacija pokazali hrabrost da se za naše stavove i uverenja borimo ne birajući suparnike i ne obazirujući se na kibicere jer je to naša obaveza”.

” Prvi smo objavili bojkot izbora i bojkot svih nenormalnosti u ovoj državi jer se ne borimo za sebe, ne borimo se za mandate već za promene koje građanima treba da obezbede pristojan život”.

Ona je rekla da se ta stranka, izmedju ostalog, zalaže da “minimalna plata lekara bude od 1000 evra i srazmerno povećanje za ostale medicinske radnike, kako više ne bi morali da beže iz Srbije i kako bi ostao neko ko će moći da nas leči, minimalnu platu za nastavnike od 500 evra, besplatne udžbenike za sve osnovce i srednjoškolce, jedan besplatan obrok u osnovnim školama”.

Sve navedeno je ostvarivo, rekla je Spirić i dodala “ostvarivo je i u ovom trenutku a bilo je i prethodnih godina ali se novac baca na razne besmislene projekte po Beogradu, a poslednje vreme i po Srbiji. Od plata naših građana se uzima po 150-200 e mesečno na ove projekte. Ne samo da uzimaju novac. Oduzeli su i institucije”.

Ona je rekla da su “Leskovcu i školarcima oduzeli i celu zgradu već tri godine”.

“Ajfelov toranj se gradio 2 godine i to u 19 veku bez mehanizacije ili šezdesetih godina npr. put od Grdelice do Skoplja za godinu dana”, ukazala je ona.

Ona je ocenila da je ” gore od nepravde je selektivna pravda tako da će SSP, staviti sve institucije u funkciju zastite interesa građana a Srbiju transformisati u zemlju pravde u kojoj nece biti povlašćenih i nedodirljivih”!

Spuirić je rekla i da “5 . oktobar , koji je sutra, mora da nas potsetiti da su 19 godina kasnije na vlasti iste one aveti prošlosti preobučeni u naprednjačko ruho”.

Ti isti radikali i dan danas na još bahatiji način kradu, otimaju, tuku žene i prete…, podvukla je Spirić.

“Jedan od tih radikala je pre par dana, ako se dobro sećam, spominjao porodicu… u kom kontekstu, baš mi i nije jasno jer su cela Srbija i Leskovac brujala upravo o njemu! O Gradonačelniku Leskovca, nosiocu javne funkcije koji je načinio najmanje dva krivična dela!!

Dokazalo se da je nasilnik, sada cemo dokazati, mada je to svima jasno, da je lažov, a nadam se da će se dokazati i šta je sve radio našim parama…ili bolje rečeno šta, od istih, nije uradio za građane već samo za sebe”, dodala je ona.

Ona se osvrnula na tvrdnju gradponačelnika Leskovca Gorabnba Cvetanovića da “ne postoji Inicijativni odbor SSP u Leskovcu”.

 “Pretpostavljam da mu nije drago zbog toga ali Inicijativni odbor SSP osnovan je još 19.jula, ove godine. Dakle POSTOJI, i u pravno formalnom i svakom drugom smislu”, rekla je Spirić.

Ona je ocenila da je “obmana” da Odbor za Rondnu ravnopravnost nije hteo da utroši novac, miliona dinara, u budžetu prethodnih i ove godine koji su na poziciji rodnog budžetiranja jer taj Odbor, zašpravo, ne raspolaže tim novcem.

“Toliki je džentlmene da predsednica Odbora za Rodnu ravnopravnost ne sme da izadje i demantuje ovu izjavu. Odbori su savetodavna tela, nemaju svoje račune i ne raspolazu novcem jer nemaju ovlašćenja!! Konkurse za projekte civilnog sektora raspisuje Gradska uprava dok je nalagodavac budžeta upravo on”, rekla je Spirić.

“Nakon ove izjave, ne znam šta je gore…da li da je u pitanju svesna laž ili da izvršilac budžeta, tj. gradonačelnik i ne zna ko raspolaže novcem?? U svakom slučaju očigledno je da je njegov put u Pariz bio samo osnova za trošenje para jer nije naučio ništa o rodnoj ravnopravnosti i da za 20 godina bavljenja politikom ne zna ko raspolaže i na koji način našim novcem”, rekla je Spirić danas.

Ona se bavila i izjavom Cvetanovića da novac nije otišao po odluci odbornika Skupštine grada na račun NURDOR-u jer ta odluka nije mogla da se sprovede.

“Kako je onda moguće da se donese takva odluka ? Odbornici nisu dužni da znaju mišljenje revizora, ukoliko ono postoji, u šta sumnjam, ali su skupštinska tela, predsedništvo, sekretar a najviše sam gradonačelnik, dužni da skrenu pažnju i modeluju odluku na način na koji se može sprovesti”, rekla je ona.

“Čovek zbog kog grad plaća po 200 i više miliona za novčane kazne i penale po rešenju sudova zbog neznanja i nesposobnosti, koji ima prijave i nagodbe sa Tužilastvom , upravo po nalogu revizora, nije sproveo odluku a nije uplatio ni dinar svog ličnog novca  jer nije želeo”.

Ona je novinarima podelila na uvid finansijski izveštaj u kome se, kako je rekla ” jasno vidi da niko od vladajuce većine, ni jedan odbornik, ni jedan funkcioner nije uplatio 2000 dinara koje, po odluci ne pripadaju njima već deci oboleloj od raka! Svaku tu dnevnicu od bednih 2000 dinara su pripadnici vlasti potrošili nenamenski. Uzima se gradjanima svakodnevno a sada već i bolesnoj deci”.

“Spomenuo je i moja primanja, nije mi jasno u kom kontekstu…ali je i tu izneta laž visini plate… Tolika primanja imaju njegovi bliski stranački saradnici koji su prekonoći, uprkos zabrani zapošljavanja, zaposleni i i dalje se zapošljavaju u okviru EPS grupe”, rekla je Spirić i dodala

“malo je sramotno govoriti o mojim primanjima, nisam javni funkcioner, dok se još uvek ne daju odgovori na pitanja kako je gradonačelnik došao do imovine od pola milijarde evra sa platom od 100.000 dinara”?!

Ona je rekla da je Cvetanović spominjao svoju porodicu ali da joj “nije jasno u kom kontekstu jer je svaki normalan čovek bio šokiran njime i njegovim postupkom, nebitno kad je on bio. Ne može se aboliratizato što je pucao pored a ne u glavu žrtve?! Ne može se abolirati to što, kako danas čujemo da pišu, nastavlja sa nasilničkim ponašanjem i seksualnim zlostavljanjem”.

Član Inicijativnog odbora SSP Stefan Ružić rekao je danas da su gradski funkcioneri, koji su obučeni u majice SNS davali besplatne pravne savete meštanima Brestovca, prekršili Ustabv i Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći.

” Najnoviji primer stalne funkcionerske kampanje u Leskovcu je činjenica da je SNS organizovala davanje besplatnih pravnih saveta u Domu kulture Brestovac meštanima ovog sela, i to u sastavu: načelnik gradske uprave Leskovca, šef jednog odeljenja gradske uprave i zamenica sekretara skupštine grada Leskovca. Ovo je flagrantni primer povrede čl.67 Ustava i Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, koji propisuju da besplatnu pravnu pomoć pružaju advokatura i služba besplatne pravne pomoći pri opštinama.

Ako su građani Leskovca zadovoljni kako žive, svojom vlašću i misle da ne mogu izabrati bolju, neka slobodno izađu na naredne lokalne i parlamentarne izbore.

Ako posle svih afera, kriminala i nesposobnosti ove vlasti, nisu zadovoljni, pozivam sve građane Leskovca da bojkotuju naredne izbore zbog nemogućih izbornih uslova. Apelujemo na građane da bojkotom izborimo zajedno slobodne i pravične izbore, kako bismo možda izabrali neku bolju vlast i došli do uređenog grada i države”, rekao je Ružić.

“Bojkotom izbora bi se oduzeo legitimitet budućim republičkim i gradskim vlastima da donose najbitnije odluke za život građana. Plan za dan posle bojkota izbora je da se, neformalnim načinima protesta i građanskom neposlušnošću, SSP, ostale opozicione partije i građani izbore za sprovođenje slobodnih i pravičnih izbora”, dodao je on.

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.