Slučaj preminule devojčice, kako je moguće da dom zdravlja Crna Trava nema mobilnu ekipu

Izvor: RTS, 17.Avg.2019, 09:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slučaj preminule devojčice, kako je moguće da dom zdravlja Crna Trava nema mobilnu ekipu

Dvogodišnja devojčica koja je juče preminula bila je na Vlasini na letovanju, a kada joj je pozlilo, roditelji su pozvali Hitnu pomoć u Crnoj Travi. Tamo im je rečeno da ne mogu da izađu na teren jer imaju samo jednog dežurnog lekara u noćnoj smeni, a da sanitetsko vozilo nema bocu sa kiseonikom. RTS proverava kako je to moguće?
Mediji prenose i izjavu tog dežurnog lekara koji je rekao da nije imao >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << vozača koji bi ga odvezao do jezera gde je devojčici pozlilo, jer je zbog hitnog slučaja poslat u Leskovac.

Navodi se i da je roditeljima savetovao da pozovu surduličku hitnu službu računajući, kako je rekao, da možda negde imaju na terenu vozilo koje je bliže i adekvatno opremljeno.
Inače, Dom zdravlja Crna Trava je ogranak DZ u Vlasotincu.
U njemu radi ukupno 25 ljudi, od čega je sedmoro lekara. Novac za njihove plate izdvaja opština Crna Trava. 
Radio-televizija Srbije je još pre tri godine ukazivala na problem nedostatka kadra u DZ Crna Trava. Tada je Ministarstvo zdravlja reagovalo, deo kadra je zaposlen ali problem i dalje postoji.
Direktorka doma zdravlja Vlasotince Milena Stanković Mitrović ukazuje da je sistemski određeno da DZ Vlasotince ima četiri lekara što je, kaže, neodrživo.
Ističe da Crna Trava mora da bude izuzeta iz normativa da bi mogla da radi normalno.
Nema hitne službe 
Prema rečima direktorke doma zdravlja Vlasotince, u Crnoj Travi ne postoji organizovana hitna služba.
"Lekari rade u smenama, 24 sata dnevno, imamo lekara u ambulanti. Teško je organizovati rad, to je prostor od 300 kilometara kvadratnih. Teško je doći i zimi i leti, potrebno je dosta vremena, nemoguće je da jedan lekar u smeni napusti dom zdravlja, jer to znači da on ne može da se vrati u dom zdravlja četiri-pet sati", ukazuje Stanković Mitrovićeva.
Apeluje da je neophodno 10 do 11 lekara da bi dom zdravlja normalno organizovao rad.
Direktorka doma zdravlja ukazuje da sanintet ne postoji pošto dom zdravlja nije prošao konkurs pre nekoliko godina.
Objašnjava da je Vlasinsko jezero bliže Crnoj Travi, ali administrativno pripada opštini Surdulica.
"Zbog toga se trudimo da u letnjim mesecima, kada je aktivna poseta jezeru, da organizujemo i uvek imamo lekara u ambulanti", rekla je Stanković Mitrovićeva.
U međuvremenu se oglasilo Ministarstvo zdravlja koje saopštava da je inspekcija na terenu i da obavlja sve radnje u okviru svojih zakonskih ovlašćenja.
"Svi detalji i okolnosti koji su doveli do ovog tragičnog slučaja će biti ispitani. Nakon toga, i nakon završene obdukcije i utvrđivanja tačnog uzroka tragedije, moći će da se priča o odgovornosti", navodi se u saopštenju.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.