Slavski kolač krasi leskovačke trpeze

Izvor: RTS, 21.Nov.2018, 16:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slavski kolač krasi leskovačke trpeze

Uz Svetog Nikolu, Aranđelovdan se najviše slavi u Leskovcu. Svečano je u domovima, na trpezi uz sveću, žito, vino i slavski kolač.
U narodu ga nazivaju i hlebom života. Od mešenja do ukrašavanja. To je poseban ritual, radost za sve ukućune najpre za domaćicu koja sprema slavski kolač. Od pšeničnog brašna obavezno sa osvećenom vodom.

"Kada testo staše moramo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da ga premesimo bar 2/3 puta. Znači najmanje nam treba 4 sata za jedan slavski kolač. Kad se ispeče stavljaju se figurice ili šare", kaže Ljubinka Arizanović, iz Leskovca.
Nekim domaćicama je poslednjih godina ipak lakše i brže da ga naruče i kupe u pekari. Upakovani po ceni 250 dinara spremni su za trpezu.
"Raste prodaja kolača slavskih. Ove godine za svetog Aranđela imamo 550, za Svetog Nikolu je mnogo veći broj", ističe Tatjana Stanković, pekarka iz Leskovca.
Na slavskom kolaču su ukrasi koji simbolizuju radost, sreću, plodnost, slogu. To je dar koji prinosimo u slavu Gospodu i u čast svetitelju.
"Iz tog razloga se slavski kolač mesi isključivo u domu slavara,u domu vernika koji proslavlja krsnu slavu.Isključivo se mesi od osvećene vodice i brašna", poručuje protojerej Dejan Stanković.
O krsnoj slavi kojom se uz posebne obrede i gozbu proslavlja svetitelj uči se od malih nogu. Sa radošću deca pomažu u pripremanju kolača.
Kolač se preliva vinom da dom odiše mirom, životom, zdravljem i srećom. Tako će mnogi domaćini u krugu porodice i prijatelja obeležiti Aranđelovdan, slavu koja je česta u leskovačkom kraju.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.