Izvor: RTS, 21.Nov.2018, 16:58 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Slavski kolač krasi leskovačke trpeze
Uz Svetog Nikolu, Aranđelovdan se najviše slavi u Leskovcu. Svečano je u domovima, na trpezi uz sveću, žito, vino i slavski kolač.
U
narodu ga nazivaju i hlebom života. Od
mešenja do ukrašavanja. To je poseban
ritual, radost za sve ukućune najpre za
domaćicu koja sprema slavski kolač. Od
pšeničnog brašna obavezno sa osvećenom
vodom.
"Kada
testo staše moramo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da ga premesimo bar
2/3 puta. Znači najmanje nam treba 4 sata
za jedan slavski kolač. Kad se ispeče
stavljaju se figurice ili šare", kaže
Ljubinka Arizanović, iz Leskovca.
Nekim
domaćicama je poslednjih godina ipak
lakše i brže da ga naruče i kupe u pekari.
Upakovani po ceni 250 dinara spremni su
za trpezu.
"Raste
prodaja kolača slavskih. Ove godine za
svetog Aranđela imamo 550, za Svetog
Nikolu je mnogo veći broj", ističe
Tatjana
Stanković, pekarka
iz
Leskovca.
Na
slavskom kolaču su ukrasi koji simbolizuju
radost, sreću, plodnost, slogu. To je dar
koji prinosimo u slavu Gospodu i u čast
svetitelju.
"Iz
tog razloga se slavski kolač mesi
isključivo u domu slavara,u domu vernika
koji proslavlja krsnu slavu.Isključivo
se mesi od osvećene vodice i brašna",
poručuje
protojerej
Dejan Stanković.
O
krsnoj slavi kojom se uz posebne obrede
i gozbu proslavlja svetitelj uči se od
malih nogu. Sa radošću deca pomažu u
pripremanju kolača.
Kolač
se preliva vinom da dom odiše mirom,
životom, zdravljem i srećom. Tako će mnogi
domaćini u krugu porodice i prijatelja
obeležiti Aranđelovdan, slavu koja je
česta u leskovačkom kraju.