Izvor: JUGpress.com, 23.Jul.2020, 07:22

Sindikat „Nezavisnost“: Jura sprečava radnike da se sindikalno organizuju

LESKOVAC-NIŠ-BEOGRAD

Granski sindikat industrije, energije i rudarstva „Nezavisnost“ saopštio je da se u južnokorejskoj Jura (Yura) korporaciji krše prava zaposlenih i da poslodavac kažnjava radnike koji pristupe tom sindikatu.

Ovaj sindikat najavljuje da će da zatraži od Inspektorata za rad i Poverenika za ravnopravnost da po hitnom postupku obave kontrolu rada Saveta radnika u Juri i da „ponište sve akte diskriminacije koji se sprovode prema radnicima >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << koji su se slobodnom voljom odlučili da pristupe u sindikat“, navodi se u saopštenju.

Sindikat „Nezavisnost“ navodi da je poslovodstvo Jure, da bi sprečilo radnike da se sindikalno organizuju i da sindikalne aktivnosti obavljaju preko svojih sindikalnih centrala, organizovalo Savet radnika.

„Ovaj Savet poslodavac finansira i drži pod svojom kontrolom, pokušavajući tako da neutrališe svaki pokušaj borbenog sindikalnog delovanja“, navode iz „Nezavisnosti“.

Jura u Srbiji ima tri pogona, u Rači, Nišu i Leskovcu, gde proizvodi kablove za auto-industriju.

„Deo zaposlenih u fabrici u Rači su slobodnom voljom pristupili u članstvo Granskog sindikata industrije, energije i rudarstva ‘Nezavisnost’, što je Savetu radnika poslužilo da odbije zahtev za solidarnu pomoć radnici Jura korporacije, članu Sindikata kojoj je izgoreo krov na kući“, navodi se u saopštenju „Nezavisnosti“.

Dodaje se da je Savet radnika Jure takodje je doneo odluku da radnici koji su članovi neke sindikalne organizacije i ne podržavaju rad Saveta, gube pravo na članstvo u njemu, a time i na pogodnosti koje dobijaju njegovi članovi.

Sindikat Nezavisnost pozvao je sve zaposlene u fabrikama Jure u Srbiji da „ne nasedaju prevarama i manipulacijama poslovodstva, jer je u sistemu tržišne ekonomije i eksploatatorskog kapitalizma, jedino sindikat vlastan da sa poslodavcima pregovara o pravima radnika, da zaključuje kolektivne ugovore, da organizuje sve vidove sindikalne borbe uključujući i štrajk“.

Taj sindikat je najavio da će od svetskih i evropskih sindikalnih federacija IndustriALL Global Union i IndustriALL Europe, zatražiti da kompaniju Jura stave na listu nepoželjnih poslodavaca .

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.