Izvor: JUGpress.com, 29.Jun.2022, 13:49

Ružić u Leskovcu obišao punkt za polaganje male mature

LESKOVAC

Ministar prosvete Branko Ružić je danas u Leskovcu obišao punkt za polaganje male mature u Sportskoj hali “Partizan” i izrazio zadovoljstvo što je, kako je rekao, ovaj vrlo važan posao uspešno završen.

„Sa olakšanjem mogu da konstatujem da smo udruženim snagama uradili sve da završni ispit protekne u najboljem redu”, rekao je Ružić i dodao da je period od predhodna dva meseca >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << bio “veoma izazovan”. zbog lažnih dojava o ekspozivnim napravama.

“Preduzeli smo sve mere da ispiti proteknu na najbolji način, 65.683 učenika je polagalo završni ispit, danas oni polažu kombinovani test”, dodao je Ružić i ocenio da “ovo jeste i treba da bude praznik obrazovnog sistema Srbije, da deca svoje znanje iz škole pokažu na završnim ispitima”.

” Nadam se da će upisati željene škole i da su roditelji prošli ovaj period na najbolji mogući način”, rekao je Ružić i podvukao “imamo 75.000 mesta u srednjim školama, tako da ne postoji bojazan da se neko dete neće upisati”.

Ružić je rekao da, kada je u pitanju promena e mali adresa škola postoje informacije koje imaju “Pežorativni model u samom plasiranju”.

” Radi se o jednom operativnom planu koji je postavljen mnogo ranije i želimo da ta, sa aspekta poslovne korespodencije, komunikacija sa ustanovama srednjeg i osnovnog obrazovanja bude na jednom profesionalnom nivou. Imali smo situaciju da te elektronske adrese tih ustanova uopšte ne asociraju da se radi o školama, čak su u nekim slučajevima korišćeni i neki privatni mejlovi”, objasnio je on.

Kaže da je njegova lična odluka bila da se to promeni jer ” smatram da je to obaveza jednog ozbiljnog ministarstva i svake školske ustanove, tako da to nije bio način da se bilo šta predupredi i spreči”.

” Sprečili smo i predupredili na način koji je držan već mesec dana u tajnosti i vidim da smo uspeli. Čim držite nešto u tajnosti sve prođe dobro”, zaključio je Ružić koji kaže da su u čćitav proces bili uključeni i stručnjaci za bezbednost i sve bezbednsone strukture.

PATRIJARH

Na pitanje kako komentariše objavu patrijarha Porfirija da direktori pojedinih škola svesno odgovaraju učenike i roditelje da ne pohađaju versku nastavu i njegovu najavu da će imena tih direktora javno objavljivati i da li se crkva obratila ministarstvu tim povodom, Ružić je rekao “Imamo veoma dragocenu komunikaciju i kontinuiranu saradnju sa Srpskom pravoslavnom crkvom, kao i sa svim ostalim tradicionalnim crkvama u Srbiji”, da živimo u sekularnoj državi i da “postoje zakoni koje treba poštovati”.

” Zakon jasno definiše dva izborna predmeta, građansko vaspitanje i veronauku, podjednakog statusa. Ne vidim da postoje neki problemi, roditelji i deca su ti koji odlučuju o tome koji predmet će biti izabran, svakako ne direktori škola ili nastavnici”, rekao je on i dodao da “ukoliko ima nekih pojedinačnih slučajeva, mi smo uvek isticali da smo spremni da tu informaciju zaprimimo i te dokaze, ukoliko ih ima, i u skladu sa našim nadležnostima preduzmemo određene mere”.

On smatra da je “veronauka, kao i građansko vaspitanje, značajna sa aspekta promovisanja jednog vrednosnog sistema koje propagira toleranciju, ljubav, nediskriminaciju, sve ono što treba da bude u vertikali jedne ličnosti, a pre svega dece koja kreću praktično od prvog razreda osnovne škole da se upoznaju sa tim vrednosnim odrednicama”.

VIŠKOVI

Ružić je rekao da “ne postoji razlog da se kroz tu činjenicu o postojanju većeg broja mesta u odnosu na broj aplikanata odmah donesu neki prenagljeni zaključci da će doći do tehnoloških viškova”.

” Što se tiče mesta, ne znači da su sva ta mesta na pravi način interesanta. Postoje jasna uputstva, jasni protokoli, a što se tiče tehnoloških viškova, to je pitanje koje sa svakao rešava tokom ovih ferija i to je prioritet svih prioriteta, nadležne komisije u školskim upravama dobijaju praktično te informacije, na njima je da urade preraspodelu, a postoji i centralna komisija na nivou ministarstva. kao i svake godine biće odrađena ta procedura i u tom smislu ne vidim bilo kakve velike probleme. Ne vidim razlog ni za gašenje odeljenja, jer su to pojednostavljena tumačenja onih koji ponekad ne umeju da pročitaju bilo zakon, bilo pravilnike koji regulišu samu proceduru. Ne vidim razloge za gašenje odeljenja, naravno uz već postavljenu i jasno definisanu mrežu škola koja je ustanovljena tokom prethodnog mandata”.

RAZLOG

Na pitanje da li postoji neki poseban razlog zašto je danas u Leskovcu , Ružić je rekao da “Leskovac kao jedan od centralnih gradova na jugu Srbije zaslužuje da ga obiđemo i ispratimo sam tok završetka završnih ispita”. Mislim da je to adekvatno mesto, odlično organizovano, a Leskovac to zaslužuje i sa aspekta aktiva direktora škola i opšte svih škola koje ovde funkcionišu na jednom od najboljih načina kada uporedimo sa ostatkom Srbije”, rekao je Ružić.

Na pitanje novinarke JUGpressa da li je , iz čiste radoznalosti, rešava testove koje su rešavali osmaci Ružić je rekao da bi “zaista voleo da imam vremena da ih iz čiste radoznalosti rešavam”.

” Nemam vremena, ali kada budem imao rešavaću ih; tvrdi on.

Na pitanje novinarke JUGpressa ko je odlučivao o tome koji će direktori srednjih škola biti ispred Sporstke hale kada on dođe, jer je bila prisutna samo direktorka Gimnazije, Ružić se prvo bavio novinarkom i njeim pitanjem.

” Ja zaista, poznajući vaš opus novinarskog posla kojim se bavite više od 30 godina, i na jedan simpatičan način uvek iskažete neku kritiku.  Ne bih se u to mešao, niti je to posao gradonačelnika. Dakle, Školska uprava je ta koja je nadležna da organizuje i obezbedi ovu posetu, a meni je mnogo interesantnije da vidim da li su deca privela kraju ovaj test u hali „Partizan“, nego da li je i na koji način neko, možda, ili nije pozvan i zbog čega je to tako”.

Na pitanje zašto kvalifikuje pitanje kao kritiku Ružić je objansio da je “takva bila intonacija”.

“Izvinjavam se ako sam pogrešio”, veli on.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.