Prve večeri festivala LIFFE Goranu Markoviću uručena nagrada Živojin Žika Pavlović

Izvor: JužneVesti.com, 16.Sep.2021, 21:41

Prve večeri festivala "LIFFE" Goranu Markoviću uručena nagrada "Živojin Žika Pavlović"

Nagrada "Živojin Žika Pavlović" za afirmaciju regionalne filmske umetnosti u svetu uručena je reditelju, scenarisi i dramskom piscu Goranu Markoviću na otvaranju 14. Internacionalnog festivala Filmske režije LIFFE u Leskovcu. Festival je otvorio film Nebesa reditelja Srđana Dragojevića.

Leskovački festival "LIFFE" otvoren je uz vatromet, a svako drugo mesto u Narodnom pozorištu je bilo ispunjeno >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << po propisanim epidemiološkim merama. Vatromet na otvaranju; foto: M. M.

Ovogodišnji dobitnik prestižne nagrade "Živojin Žika Pavlović" je Goran Marković, a u obraćanju je istakao da mu je čast što mu je pripala ta nagrada i podelio kako se on seća jednog od najznačajnijih srpskih reditelja.

Veliki uzor ne samo u umetničkom pogledu nego i u moralnom pogledu, jer je to jedan stameni nerazrušeni čovek koji je pretrpeo strašna iskušenja, progone . Prosto, s jednim ne čak ni prezrivim nego s jednim tako zamišljenim osmehom nad svim tim iskušenjima, ja sam bio svedok toga. Na primer, gledao sam jednom, bio sam mladić, mislim da sam još bio student, kada su ga u Domu omladine dva mediokriteta reditelja rastrzali i predstavljali kao najveću opasnost za socijalizam, on ih je posmatrao tako da su oni iscureli prosto pred njegovim pogledom - prisetio se Marković.

Nije bilo glamurozno kao prethodnih godina, kaže reporter; foto: M. M. Posetioci su imali prilike da pogledaju film Nebesa Srđana Dragojevića.

Otvaranje ovogodišnjeg festivala nije proteklo toliko glamurozno kao prethodnih godina, jer zbog epidemije nije bilo mnogo glumaca, a jedna od retkih koja jeste došla u Leskovac je glumica Tanja Bošković.

Podsetimo, U takmičarskom delu programa je 17 filmova koji će biti prikazivani svake večeri do 21. septembra, kada će biti dodeljene nagrade najboljima.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srđan Dragojević otvorio 14. LIFFE, Goranu Markoviću uručena nagrada “Živojin Pavlović”

Izvor: JUGpress.com, 17.Sep.2021, 08:55

LESKOVAC..Četrnaesti Leskovački internacionalni festival filmske režije po tradiciji počeo je uz defile filmskih radnika i vatromet. U Narodnom pozorištu nagradu za afirmaciju regionalne filmske umetnosti u svetu koja nosi ime proslavljenog reditelja „Živojina Žike Pavlovića“ dobio je reditelj,...

Nastavak na JUGpress.com...

Prijem za učesnike LIFFE

Izvor: JUGpress.com, 17.Sep.2021

LESKOVAC..Gradonačelnik Goran Cvetanović priredio je prijem na kome je ugostio deo gostiju i učesnika 14. Leskovačkog internacionanog festivala filmske režije. Tom prilikom je rekao da negujući ljubav prema filmskom stvaralaštvu, negujemo i čuvamo ovaj festival koji je ponos Leskovca...„Kultura...

Nastavak na JUGpress.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.