Protesti 1 od 5 miliona širom Srbije

Izvor: RTS, 08.Feb.2019, 20:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protesti "1 od 5 miliona" širom Srbije

U više gradova u Srbiji održani su protesti "Jedan od pet miliona". Okupljeni su nosili različite transparente i zastave. Zahtevi se ponavljaju – ostavka vlasti, pristojna i slobodna Srbija, jednaki uslovi za sve i rešavanje lokalnih problema.
Protestovali su građani u Nišu, Smederevu, Novom Sadu, Subotici, Kruševcu, Šapcu, Pančevu, Užicu, Kraljevu, Loznici, Kikindi, Valjevu, Leskovcu, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Zaječaru, Požarevcu i Čačku.

U Novom Sadu je protest bio posvećen borbi za slobodne medije. Građani su se okupili ispred Srpskog narodnog pozorišta gde su održani govori, a okupljenima su se obratile novinarke Gordana Suša i Branislava Opranović, kao i novinar Željko Bodrožić. Okupljeni su nosili zastave Srbije i Vojvodine, a najčešći transparent ponovo je bio "Novi Sad mora biti slobodan grad".
Na protestnoj šetnji u Leskovcu okupljeni građani zahtevali su da se predsedniku Aleksandru Vučiću oduzme titula počasnog građanina Leskovca, kao i da gradonačelnik tog grada Goran Cvetanović podnese ostavku.
Čačani su tražili ostavku gradonačelnika Miluna Todorovića zbog zagađene Zapadne Morave, bioskopa "Sutjeska", odliva mozgova, stranačkog zapošljavanja i urbanističke mafije. Ponovili su zahteve i na republičkom nivou.
U Užicu su se građanima obratili prof. Čedomir Čupić, nekadašnji sudija Ustavnog suda dr Zoran Ivošević kao i predstavnici malinara. Organizatori protesta rekli su da im gradske vlasti nisu dale struju za ozvučenje i pored toga što je skup uredno prijavljen. Na skupu su se čuli uglavnom zahtevi za ostavku predsednika Aleksandra Vučića i ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića. 
Protest u Kraljevu je održan četvrti put, u organizaciji Udruženja starosedelaca Kraljeva. Nakon okupljanja ispred zgrade Skupštine grada, građani su krenuli ulicama grada do nadvožnjaka, kako su organizatori rekli – "da obiđu radove".
U Kruševcu, na Trgu glumaca, protest je održan treću nedelju zaredom. Zahtevi okupljenih građana su nepromenjeni – ostavke čelnika grada, nadzornog odbora i direktora Toplane, upola manji računi za grejanje u naredna tri meseca, veća bezbednost, kvalitetnija zdravstvena zaštita, pravo na istinite informacije i drugačije mišljenje u medijima.
U Pančevu su na protestu govorili profesor pančevačke Gimnazije u penziji Petar Markuš i Marčelo. Građani su porukama na svojim trasnparentima poručili da nisu zadovoljni kako u gradu funkcioniše gradski prevoz i izrazili su nezadovoljstvo pristrasnim radom lokalne TV Pančevo.
Na Trgu "Karađorđev dud" počeo je protest Smederevaca. Glumac Dušan Vulić je pozvao građane da ne budu apatični, već da se uključe u društveni život.
Na početku protesta "1 od 5 miliona" u Valjevu, nezadovoljnim građanima obratili su se profesor u penziji Radovan Marijanović, i novinar Srđan Škoro. Pojedini građani su tokom protestne šetnje nosili zaštitne maske, ukazujući na nerešen problem aerozagađenja. 
Bez stranačkih obeležja uz pištaljke i parole, Šapčani su četvrti petak prošetali gradskim ulicama, zahtevajući smenu aktuelne vlasti i predsednika, pravo na slobodu rada i govora i prave ljude na pravim mestima.
Lozničani traže promenu vlasti, pravo na slobodu govora, veće plate i ulaganja u poljoprivredu i zdravstvo, dok su Zaječarci osudili prošlonedeljni napad na svog aktivistu Vladimira Petkovića Zigija, kada je usred dana zbog nošenja bedževa bio meta nasilja. Prvi protest pod nazivom "1 od 5 miliona" održan je u Kikindi.
Pogledaj vesti o: Leskovac,   Subotica,   Kruševac

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Protesti "1 od 5 miliona" širom Srbije: Večeras prvi put u Valjevu, Subotici i Lazarevcu (FOTO, VIDEO)

Izvor: Vesti-online.com, 08.Feb.2019

U više gradova u Srbiji održani su protesti "Jedan od pet miliona". Poslednji u nizu gradova koji su se priključili protestima su Valjevo, Subotica i Lazarevac gde su ovog petka održane prve šetnje...Protestovali su građani u Nišu, Smederevu, Novom Sadu, Subotici, Kruševcu, Šapcu, Pančevu,...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.