Izvor: RTS, 30.Nov.2020, 14:12

Prota Tika, sveštenik koji je uz ljubav i veru parohijama ostavljao i biblioteke

Protojerej-stavrofor Tihomir Radivojević, pored svoje svešteničke službe u leskovačkim selima osnivao je i crkvene biblioteke, a čuva od zaborava i narodne priče i običaje. Podršku je, kako kaže, uvek imao i od nedavno preminulog patrijarha Irineja kada je bio episkop niški. I u penziji, prota Tika i dalje neumorno radi. Danas prikuplja knjige za crkvenu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << biblioteku u Donjoj Lokošnici gde je počeo svešteničku službu.
Iako je već duboko zašao u devetu deceniju života prota Tihomir Radivojević je i dalje neumoran. Služio je više od pedeset godina. Sredinom prošlog veka počeo je u Donjoj Lokošnici u vremenu punom izazova. I tada kao i danas sveštenički poziv shvata pre svega kao misiju.

Sveštenik mora da prenosi ljubav, dobru volju i mir, a sve to kaže otac Tika, ne može se bez knjiga. U njima je mudrost i znanje. Zbog toga je zajedno sa lokošničkim parohom pokrenuo akciju skupljanja knjiga za crkvenu biblioteku. Do sada su prikupili preko 8.000 dela.
"Zato je i naša želja da bude više knjiga i čitatelja," kaže protojerej stavrofor Tihomir Radivojević.
Donja Lokošnica je selo dobrih domaćina i uglednih ljudi. Ovde je svoj plodvotvorni rad na istrživanju i čuvanju narodnih pesama i običaja započeo i prota Dragutin Gute Đorđević, Vuk Karadžić juga Srbije, kako su ga mnogi zvali.
Da bi se sačuvala duboka i bogata tradicija ovog kraja sveštenik Novica Stefanović je obnovio i ukoričao sve knjige koje poseduje crkva svetog Petra i Pavla.
"Knjigu po knjigu sve smo uspeli da ukoričamo. Sada sam dobio i Babičku parohiju u četiri sela i to smo uradili isto", kaže paroh Donje Lokošnice.
Prikupljanje knjiga proti Tihomiru predstavlja zadvoljstvo i daje mu veliku životnu energiju. U Donjoj Lokošnici sakupiljeno je 8.000 naslova a u Kutlešu gde je bio paroh pune 34 godine čak 16.000. Veliki podsticaj i podstrek za ovaj poduhvat dao mu je i nedavno premunuli patrijarh Irinej kao episkop eparhije Niške.
"To bi trebalo da svaki sveštenik osnuje kod svoje crkvu biblioteku i ja sam poslušao njegovu svetost", kaže prota Tika.
Crkvene biblioteke su za Tihomira Radivojevića život jer kaže knjiga je san koji možeš da držiš u ruci. Na mlađim sveštenicima je da slede njegov put i nastave njegovu misiju.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.