Proizvođači ajvara strahuju zbog lošijeg kvaliteta paprike

Izvor: RTS, 18.Sep.2018, 00:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proizvođači ajvara strahuju zbog lošijeg kvaliteta paprike

Pre sedam godina zaštićenoi je geografsko poreklo leskovačkog ajvara, koji je dobio i međunarodni certifikat. Interesovanje za ovaj specijalitet je sve veće, a u Udruženju "Leskovački ajvar" strogo primenjuju postavljene standarde. Ove godine na ruku im ne ide nešto lošiji kvalitet paprike, pa se plaše da neće moći da proizvedu tražene količine ajvara. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Crvenu kurtovu papriku za ajvar rađa samo leskovačka kotlina. Berba je u punom jeku. Kako se prikolice napune, tako se i prodaju.

"Odlično je počelo, neka bude tako do kraja, ne treba ni bolja cena ni bolja prodaja neka ide samo ovako", kaže Živojin Jovanović, proizvođač paprike iz Lipovice.
Kvalitet jeste dobar, ali nije ravan prošlogodišnjem kaže Stevica Marković iz Brestovca koji celokupan rod od skoro desetak tona prerađuje. Kišno leto učinilo je svoje.
"Mi smo do polovine jula imali kišu konstantno, paprika je toploljubiva biljka, ne voli mnogo vodu, više voli sunce", ukazuje Stevica Marković iz Udruženja "Leskovački ajvar".
Zbog manje suve materije, proces kuvanja je duži, više paprika ide u teglu ajvara, a rod je manji. U Udruženju "Leskovački ajvar" već strahuju da neće moći da izađu u susret ni starim kupcima.
"Interesovanje je standardno mada mnogi ljudi koji su prošle godine zakasnili sada su među prvima poručili ajvar", navodi Gordana Petrović iz Udruženja "Leskovački ajvar".
Sezona je za njih krenula ranije, iz domaćinsta porodice Petrović već je otišlo 1.000 tegli. Markovići će ajvar isporučiti beogradskim restoranima i kupcima širom Srbije odakle često ide dalje.
"Uglavnom svi imaju neku familiju, prijatelje, rodbinu i tako transportujemo na zapad", dodaju Stevica Marković iz Udruženja.
Da bi zaštitili uloženo, članovi Udruženja uskoro menjaju i etiketu sa kojom će se leskovački ajvar prvi put predstaviti već naredne sedmice u Torinu na Salonu ukusa u organizaciji "Slou fuda".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.