Počela izgradnja centralnog trga u Leskovcu

Izvor: JužneVesti.com, 13.Nov.2019, 09:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počela izgradnja centralnog trga u Leskovcu

Dugonajavljivani i više puta odlagani radovi na sređivanju gradskog Trga u Leskovcu konačno su počeli. Binu, novu fontanu, granitne i behaton ploče, ali i nove drvorede, građani bi trebalo da dobiju za 360 dana.

Zaštitna ograda oko dela od 8.600 kvadratnih metara, koliko će se sređivati, već je postavljena, a najpre će se, kaže Novica Nikolić, direktor Javnog preduzeća Urbanizam i izgradnja, razmontirati >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << stari mobilijari i srediti trotoari na delu Bulevara oslobođenja. Najpre se uklanjaju klupe i sređuju trotoari, foto: B. S.

Izvođač će najpre demontirati klupe i izmestiti fontanu u park Devet Jugovića. Zatim se sređuju trotoari kako bi pešaci mogli nesmetano da prolaze - kaže Nikolić.

Rupe će zameniti nove granitne i behaton ploče, na samom trgu biće postavljeno preko 50 granitnih klupa, a biće urađeno i LED osvetljenje.

Biće izgrađena stepenasta pozornica trougaonog oblika i fontana koje će se nalaziti u jugoistočnom delu trga, a uređene zelene površine nalaziće se na obodima. Osim što će biti izgrađen moderan trg, biće sređeni i preko 2.000 kvadratnih metara trotoara - kaže NIkolić.

Parking koji je godinama “krasio” ovaj deo grada više ne postoji. Firma Meteroparking je izmestila rampu i naplatnu stanicu, a zasad nema alternative za one koji bi da se parkiraju u strogom centru grada. Bez parkiga kod Robne kuće, foto: B. S.

Iako je u blizini trebalo da bude izgrađena javna garaža i parking, realizaciju ovog projekta, odužili su nesređeni imovinsko-pravni odnosi.

Rešavamo imovinske odnose za parking i garažu iza Narodnog pozorišta kako bismo za to dobili građevisku dozvolu. Grad se za ovo spremao tako što je godinama unazad pravio parkinge unutar blokoviskih površina - kaže NIkolić.

Iako je bilo bojazni da će deo parka rekonstrukcijom biti uništen, zbog čega je i Savez za Srbiju pokrenuo peticiju, nadležni napominju da se drveće neće seći, već će biti zaseđeno novo. Fotana se "seli" u park Devet Jugovića, foto: B. S.

Ovaj trg se i razlikuje od ostalih i naziva se zelenim trgom jer ima zelene površine koje će zauzimati oko 1.400 metara kvadratnih. Biće zasađeno 37 novih stabala, a stara stabla se neće seći - kaže Nikolić.

Projektom je predviđeno da se izmeste spomenici Tomi Zdravkoviću, Kosti Stamenkoviću i spomen-obeležje palim borcima u II svetskom ratu.

Radove izvodi lazarevačka firma Bauvezen, koja sređuje i Trg kralja Milana i gradi Studentski dom, a koja je bila na crnoj listi poreskih obveznika.

Leskovčane će novi trg koštati ukupno 223 miliona dinara, od čega je 75 miliona izdvojeno sada, a ostatak tokom 2020. godine. Foto: B. S.

Podsetimo, izgradnja leskovačkog Trga više puta je najavljivana, a radovi su konstantno odlagani. Izmeštanje spomenika, ali i sam projekat, i ranije su podelili mišljenja Leskovčana, a najviše negodovanja upravo je bilo zbog pomeranja spomenika Tomi Zdravkoviću.

Upravo je zbog izgradnje Trga, ali i asfaltiranja nekoliko ulica, Grad odlučio da u 2019. godini uzme kredit. Iako je prvobitno bilo u planu uzimanje kredita od 400 miliona dinara, zbog projekata koji će se raditi 2 godine, ta suma je smanjena na 180 miliona dinara.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.