Originalni Rimski bunar odoleva vekovima

Izvor: juGmedia, 17.Okt.2017, 16:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Originalni Rimski bunar odoleva vekovima

Samo na jednom mestu u leskovačkom kraju može se videti bunar iz šestog veka nove ere koji je zadržao stari oblik, ali, doduše, izgubio stari sjaj.

Kamenom ozidani bunar sa betonskim santračem od maltera, očigledno izdržljivijim od današnjih, nalazi se na lokalitetu Caričin Grad, u Donjem gradu, pored mozaika prekrivenim najlonima i peskom, koji čeka svoju restauraciju i konzervaciju.

Pre tridesetak godina, dok su učitelji iz kraja >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << još vodili decu na ekskurzije do ovog arheološkog lokaliteta, voda uz rimskog bunara je bila ispravna za piće, bar su tako tvrdili učitelji.

Vode u bunaru ima i danas, kofe nema pored njega, a nepoznato je da li je ona sada ispravna, na oko – jeste.

Graditelji Caričinog grada iz ranog vizantijskog doba su, zapravo, znali kako da, evo, skoro 14 vekova održe uspravno ovaj izvor jer su sem betona sa krečom pavili i takozvanu diletaciju kako betonski okrugli santrač ne bi pukao.

Sve pored, iznad i ispod tog santrača je srušeno ili je zub vremena urušio, samo bunar sa njegovim produžetkom ponosno stoji na bisernom lokalitetu, kao nemi svedok gospodskog života u gradu Justinijana Prvog, ali i svedok razaranja, dolaska novih naroda, u prolazu, jer ovde više nije bilo naseobina.

Carčin Grad udaljen je od Lebana par kilometara, od Leskovca tridesetak.

Milica Ivanović

Nastavak na juGmedia...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.