Izvor: JUGpress.com, 02.Jul.2020, 17:45

Nudi višnju za deset dinara onima koji hoće da beru, planira da seče stabla

LESKOVAC

Imam četri tone višanja prva klasa, uložen je trud, novac, ljubav prema njima, da bih izgledale tako kako izgledaju. Ali, pošto država ne poštuje i ne brine o proizvodjačima , odlučili smo da više niko ne potcenjuje naš rad i da voćnjak posečemo. Sada svi koji su zainteresovani i kome treba višnja mogu da naberu količinu koju žele, cena je deset dinara po kilogramu, zanemariću rad koji sam uložio.
>> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << />
Ovo je oglas sa Leskovačke onlajn pijace.

Nezadovoljni proizvodjač je napisao suštinu.

Država je, kao i ranijih godina, uzgajivače višanja ostavila na cedilu .

Na društvenim mrežama su objavljeni snimci proizvodjača koji čitavu prikolicu višanja prosipaju na livadu.

Gajbicu po gajbicu koje je neko, predhodno, brao.

U leskovačkomj kraju cena višanja je od 25 do 30 dinara poo kilogramu.

Zvanično, postoji i cena od 50 dinara po kilogramu za ptvu klasu ali, u razgovoru sa desetak proizvodjača nismo čuli da je iko dobio tu cenu.

Berači traže više od 20 dinara po kilogramu.

Prenose nam da se više isplati da berete višnju kod drugog nego da je sami gajite.

Kada se uporedi otkupna cena višnje za klasu u kojoj završe plodovi najvećeg broja uzgajivača i cena za berbu, bez račinanja cene gajenja, zaštite, preparata za priskanje višanja i ostalih troškova, jasno je zašto.

Proizvođači višanja nezadovoljni su otkupnom cenom, dok nakupci i hladnjačari tvrde da cenu višnje određuje isključivo kvalitet.

Višnjari navode da se prilikom otkupa, voće klasifikuje kao manje kvalitetno, odnosno svrstava u nižu klasu, kako bi mu se smanjila cena i zato traže od nadležnih da donesu odluku u ovom sporu.

Resorno ministarstvo , navodno, šalje kontrole na teren.

Ministarstvo poljoprivrede je angažovalo svoje stručne službe i saopštilo da će , povodom žalbi višnjara na procenu klase voća pri otkupu, samim tim i niže cene, poljoprivredna i tržišna inspekcija, uz pomoć pripadnika ministarstva unutrašnjih poslova, izvršiti detaljnu kontrolu svih otkupnih mesta na jugu Srbije.

“Tako bi trebalo da se stane na put nakupcima koji ucenjuju proizvođače niskim cenama usled navodne niže klase višanja”, navode iz Ministarstva.

Stručne službe resornog ministarstva izaći će na teren kako bi sa prerađivačima i otkupljivačima kontrolisali kvalitet predate višnje, rekao je savetnik ministra poljoprivrede Predrag Lucić.

Prema njegovim rečima, ideja je da se stavovi , koliko god je moguće približe po pitanju kvaliteta plodova , da se zaštite interesi svih u lancu od proizvodnje do prodaje, i da se posebna pažnja usmeri na male proizvođače koji su na neki način i stvorili ovaj brend.

Inače, zbog obilnih padavina plod višnje je sada mnogo kvalitetniji nego više godina unazad kada je imao veću cenu.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.