Nove sumnje o postojanju masovne grobnice u okolini Medveđe

Izvor: juGmedia, 30.Avg.2018, 16:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nove sumnje o postojanju masovne grobnice u okolini Medveđe

Koalicija za REKOM pozvala je danas nadležne organe Srbije da utvrde tačnost informacije o postojanju masovne grobnice u selu Medevce, na 30 metara od puta Leskovac – Priština.

Mesto za koje postoji sumnja da je masovna grobnica je na kilometer i po od administrativnog prelaza Mutivode, u kopnenoj zoni bezbednosti prema Kosovu i na oko 300 metara udaljenosti od jedinica Kfora.

Prema primljenim informacijama, sa porukom da je reč ‘o doprinosu rešavanju >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << sudbine nestalih’, na toj lokaciji, u toku izgradnje objekta za potrebe policije, u septembru 2001. godine, vojnim rovokopačem su iskopana i polomljena četiri tela koja su bila zakopana na neobeleženom mestu pored puta Leskovac – Priština„, navodi se u saopštenju povodom Međunarodnog dana nestalih.

U saopštenju se navodi da je na jednoj polomljnoj nozi ostala bela patika marke „najk“, da su nađene dečje crvene čizmice, farmerke, gumene rukavice i komad meke tkanine.

Policija koja je bila smeštena u kontejnerima u pravcu jedne stare kuće u blizini puta je prekinula dalje iskopavanje. Jedan policajac je rovokopačem zatrpao delove tela i nađene stvari i poravnao zemlju. U roku od 40 minuta, crnim ‘mercedesom’, na lokaciju masovne grobnice stigao je general Vladimir Lazarević i sa njim Stojan Konjikovac, načelnik Štaba 549. motorizovane brigade, a za njima dva džipa sa vojnicima u crnim uniformama i ‘martinkama’„, navodi se u saopštenju za javnost.

Koalicija za REKOM je navela da general Lazarević, koji je pred Haškim tribunalom osuđen za zločine protiv čovečnosti, zatim penzionisani general Konjikovac, kao i bivši načelnik bezbednosti 549 motorizovane brigade Miljan Veličković raspolažu podacima o mestu na Kosovu, odakle su tela prebačena u Srbiju, i šta se dalje događalo sa telima, da li su premeštena na drugo mesto ili uništena.

Različiti državni i nevladini provelavali su u nekoliko navrata na višelokacija u okolini Medveđe sumnje koje su uglavnom iskazivale nevladine organizacije da se na ovom području nalaze masovne grobnice iz kosovskog rata 1999. godine.

Preoravaju Svirce, traže masovne grobnice Albanaca

Koalicija za REKOM je pozvala pojedince koji raspolažu podacima i informacijama o masovnim grobnicama i uništavanju posmrtnih ostataka ratnih žrtava, da se jave i pomognu da se razjasni sudbina još 10.281 osobe, nestale u ratovima devedesetih na području nekadašnje SFRJ.

Koalicija za REKOM je regionalna koalicija nevladinih organizacija koja od zemalja naslednica nekadašnje Jugoslavije zahteva da oforme Regionalnu komisiju za utvrđivanje činjenica o žrtvama ratnih zločina.
Pogledaj vesti o: Leskovac,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na juGmedia...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.