Niču malinjaci u Jablaničkom okrugu

Izvor: RTS, 03.Mar.2017, 20:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niču malinjaci u Jablaničkom okrugu

Leskovačko petorečje, jedinstveno u Evropi, čuveno je po proizvodnji ranog povrća. Međutim, u poslednje vreme i na jugu zemlje sve više niču malinjaci. Pre dve godine u Jablaničkom okrugu pod malinom je bilo 270 hektara, sada su te površine udvostručene. Poslovi u malinjacima već počinju, a kreće se od orezivanja.
Uz malinu je rasla, zahvaljujući njoj stekla fakultetsko obrazovanje i zvanje master >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << projektni menadžer. Sa 28 godina vodi svoju konsultantsku firmu u Leskovcu, ali, umesto diplome, u rukama ponosno drži džem koji sama sprema. Tu je, kaže, šansa za većinu malinara okupljenih u Udruženju "Jablaničko blago".

"Pored džema može da se proizvodi pivo, probali smo. Može da se proizvodi vino, razni prelivi, tako da nema šta ne može da se proizvede od maline a da ne bude ukusno", kaže Aleksandra Stanković iz Udruženja "Jablaničko blago".
Na pola puta između Leskovca i Lebana, Bošnjace nekada čuveno po paradajzu. Uz plastenike sve više malinjaka. Kada je krenuo pre 22 godine, Goran Stevanović je bio jedan od četiri malinara. Slika sela promenjena.
"Od prošle godine se uvećalo, 60 do 70 odsto ljudi sadi malinu", kaže Goran Stevanović, malinar iz Bošnjaca.
Sve više proizvođača, ali povećavaju malinari i površine. Zemlja plodna, prinosi odlični i više od 15 tona po hektaru, a posao mnogo lakši nego pod plastenicima, objašnjava Trojan Stanković, malinar iz Bošnjaca.
"Paradajz vezujete iks puta godišnje, ovo vežete jednom i mirni ste. Donosi ekstra zaradu, ove zadnje tri-četiri godine super cena je bila", kaže Stanković. 
Sunce je probudilo malinjake, rezidbu treba što pre obaviti, sledi prihrana i danonoćno bdenje. To je recept za uspeh koji valja prepisati od iskusnijih kolega iz zapadne Srbije.
"Kada se primeni puna agrotehnika uz dosluh struke to daje prave rezultate", kaže inženjer Saša Radosavljević, specijalista za malinarstvo.
A onda ostaje pogled uprt u nebo i hladnjačare.
"Cene diktiraju i sve hladnjače, svi proizvođači i svi naši kupci van Srbije", kaže Miodrag Nedeljković, vlasnik hladnjače "Strela Klajić" iz Leskovca.
Malinu kao strateški proizvod prepoznaju lokalne samouprave.
"Od 26 miliona, negde oko 10 miliona je namenjeno za ulaganje u voćarstvo, u opremu, u kvalitetan sadni materijal", kaže Nenad Bogdanović iz Službe za poljoprivredu opštine Lebane.
Za samo dve godine površine pod malinom u Jablaničkom okrugu su udvostručene, a interesovanje za nove zasade ne jenjava.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.