Izvor: JUGpress.com, 18.Maj.2022, 18:25

Narodni muzej u Leskovcu domaćin svečane Skupštine muzejskog društva Srbije

LESKOVAC

Narodni muzej Leskovac ovogodišnji je domaćin godišnje Svečane skupštine Muzejskog društva Srbije na kojoj se, po tradiciji uručuje nagrada „Mihailo Valtrović“ muzejskim radnicima za životno delo, muzejima i muzejskim ustanovama za posebni doprinos unapređivanju i razvijanju muzejske delatnosti, kao i pojedincima ili autorskom timu za zapažene rezultate u stručnom radu tokom jedne kalendarske >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << godine. Nagrada se dodeljuje u spomen na Mihaila Valtrovića (1839–1915), arheologa, arhitektu i istoričara umetnosti, člana Srpske kraljevske akademije, profesora Velike škole, upravnika Narodnog muzeja i osnivača Srpskog arheološkog društva, kao i prvog srpskog muzeologa koji je postavio temelje sistematskom sakupljanju spomenika kulture na teritoriji Srbije. Direktor Narodnog muzeja Nebojša Dimitrijević u ime domaćina kaže da je ovo i prilika da se leskovački muzej prikaže u najboljem svetlu, kao i da svoje kolege pobliže upoznaju sa bogatom kulturno-istorijskom tradicijom Leskovca.

Gordana Pajić, predsednica Skupštine muzejskog društva Srbije, smatra da se u srpskim muzejima poslednjih godina puno i kvalitetno radi, i primećuje da Leskovac nije slučajno izabran za domaćina, s obzirom da je ova ustanova višestruki dobitnik nagrade “Mihajlo Valtrović“.

„Poslednjih godina mnogo se uradilo na marketingu, aktuelni su istraživački projekti, radi se na novim stalnim postavkama i muzeji se uključuju u sve moderne društvene tokove. Menjamo se u skladu sa potrebama modernog konzumenta, trudimo da približimo mladima, kroz digitalizaciju dospemo do što većeg broja ljudi, marginalizovanih kategorija. Iako su otvoreni cele godine, u maju su muzeji najposećeniji, zbog brojnih manifestacija, poput “Noći muzeja“, “Muzeja za deset“ i drugih… Impresionirana sam i radom leskovačkog muzeja, a to nije moglo da promakne ni komisijama koje su ga, proteklih godina, nekoliko puta proglasile najboljim u Srbiji.“

Stručni žiri, na čelu sa istoričarkom Čarnom Milinković, smatra da je imao težak zadatak, jer se, uprkos pandemiji, u oblasti muzejske kulture radilo puno i kvalitetno.

„Dobili smo 22 prijave. Uprkos praksi da se u svakoj od tri kategorije dodeli po jedna nagrada, ove godine žiri nije mogao da se odluči, pa su, za životno delo, odata priznanja dvojici naših kolega: Rajku Grubiću iz zrenjaninskog i Dragu Njegovanu, danas u penziji, a nekada direktoru Narodnog muzeja Vojvodine. U kategoriji ustanova nagrade idu Zavičajnom muzeju u Knjaževcu i Galeriji Matice srpske iz Novog Sada. Ova dva muzeja su dijametralno različita i po pitanju razvijenosti i po pitanju finansiranja, ali nagrada potvrđuje da se može kvalitetno raditi u svim sredinama. Što se tiče timova, odnosno projekata, nagrada je otišle u ruke Oliveri Skoko iz zrenjaninskog muzeja za izložbu “Merak mi je“.“

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.