NOĆ ISTRAŽIVAČA Leskovac po drugi put kroz uzbudljive naučne vode

Izvor: juGmedia, 28.Sep.2018, 20:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NOĆ ISTRAŽIVAČA Leskovac po drugi put kroz uzbudljive naučne vode

Na ulazu Centra za stručno usavršavanje u obrazovanju muškarac u kostimu Justunijana Prvog a pored njega srpski vitez, iza bazar starih ali još živih zanata – bobmbodžija, sarač, stolar, juvelir, pored se degustiraju ukusna stara jela, a unutar zgrade radionice, predavanja i predstave o starim običajima i novim tehnikama.

Ovako je danas Leskovac obeležio poslednji dan, odnosno Noć istraživača, >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << pod sloganom „Istražuj kroz noć, u znanju je moć“.

Manifestacija koja je počela 25. septembra, a završava se večeras, posvećena je zapravo deci s ciljem sticanja novih znanja i pamćenja kulturnog nasleđa.

Briga o očuvanju kulturnog nasleđa u 21.veku je obaveza ne samo nadležnih institucija, već i moralna uloga celokupnog savremenog društva koje, prepoznajući značaj kulturne baštine, stvara uslove za njeno očuvanje i u budućnosti“, kazala je gradska većnica zadužena za kulturu Brankcica Stamenković, koja je obišla istraživače.

Noć istraživača je evropska manifestacija sa tardicijom dugom sada već 13 godina, a Leskovcu je ovo drugo učešće.

Kao odgovorna lokalna samouprava koja vodi računa o mladima, a posebno o razvoju nauke, 2016.godine smo potpisali Memorandum o saradnji sa Centrom za promociju nauke na osnovu čega je otvoren Naučni klub u Centru za stručno usavršavanje”, dodala je Stamenkovićeva.

Stara kolevka s modernim dizajnom

Ovaj centar bio je domaćin Nedelje i Noći istraživača, ali su glavnu reč vodile sve kulturne ustanove Leskovca sa po nekoliko radionica i predavanja, škole, među njima i privatne, vrtići i pojedinci. Deca su sticala nova naučna znanja ali su im stariji prenosili i običaje predaka, nastalih istraživanjima i opstalih do današnjih dana.

Mašina za izradu bombona

Tako su, na primer, mogla da saznaju kako se ručno prave svilene i bombone „oraslike“, kako se kreira i pravi nakit i kako se kroti koža i od nje šiju kaiševi, torbice i drugi predmeti.

Malac genijalac

Ručno rađen nakit

Nastavak na juGmedia...






Povezane vesti

Noć istraživača 2018

Izvor: JUGpress.com, 28.Sep.2018

LESKOVAC..U Centru za stručno usavršavanje u obrazovanju održana je manifestacija „Noć istraživača 2018”. Leskovac se po drugi put našao na mapi gradova koji su se priključili Evropskoj noći istraživača. U toku nedelje učesnici, đaci osnovnih škola, su prošetali kroz arheološko nalazište...

Nastavak na JUGpress.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.