„Momenti iz karantina“, izložba kojom leskovački Kulturni centar ponovo otvara svoja vrata

Izvor: RTS, 09.Jun.2020, 12:53

„Momenti iz karantina“, izložba kojom leskovački Kulturni centar ponovo otvara svoja vrata

Pandemija i vanredno stanje uskratili su u proteklom periodu i kulturna dešavanja. Posle tri meseca vrata za posetioce ponovo je otvorio Leskovački kulturni centar. Izložba fotografija „Momenti iz karantina“ podseća na proživljeno, ali istovremeno opominje da koroni još nije kraj. Jedan deo postavke je na otvorenom, a nagrađeni autori ovog foto-konkursa zahvalnost su iskazali video-porukama.
U četiri >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zida sa nepoznanicom i neizvesnošću, zarobljeni u prostoru, vremenu, strahu za najbliže. Upućeni na porodicu, okrenuti drugačijim vrednostima, brizi, solidarnosti. Vreme karantina ostaje zabeleženo u sećanjima i na fotografijama, kroz objektiv majstora, ali i običnih građana.

„Mi stavljamo tačku, ja bih tako volela da bude, na bolest, a okrećemo se lepoti i kulturi, zdravlju, manifestacijama“, poručuje Sanja Conić, direktorka Leskovačkog kulturnog centra.
Ogledalo kao simbol preispitivanja za koje je vremena bilo na pretek, prozor kao spona sa spoljnim svetom. I naravno maske svuda oko nas, na nama, neke konačno skinute. Na 732 pristigla rada. Odluka u očima majstora fotografije Foto saveza Srbije. 
Radisav Filipović, predsednik žirija, kaže: „Prednost sam dao sadržaju, autori su na više načina izrazili taj sadržaj, neko kompozicijski, likovno, neki bukvalnim  sadržajem“.
Korona ne zna za granice, foto-aparat ne pita za godine. Dve prve nagrade za mladost i iskustvo, istog imena.
„Ovim putem bih želela da  zahvalim za osvojeno prvo mesto na konkursu, da čestitam ostalim učesnicima“, kaže Ana Petrović, maturantkinja iz Paraćina, koja je dobitnica prve nagrade za slobodnu temu.
„Centar za kulturu Leskovac i Foto klub Leskovac su uradili sjajnu stvar omogućivši nam da kroz svoje fotografije razmenimo svoja osećanja tokom pandemije“, dodaje Ana Batrićević iz Foto-kluba u Beogradu, dobitnica nagrade za portret.
Fotografija je u Leskovcu tradicija i ljubav koja traje i iznova rađa nove talente. Jedan od najstarijih foto klubova na Balkanu pretočio je u delo sjajnu ideju i povezao 159 autora iz celog regiona.
„Nekako je jednak broj svih iz bivših jugoslovenskih republika, od Slovenije do Makedonije, koji su učestvovali na ovom foto-konkursu, to se vidi i po nagradama“, izjavio je Aleksandar Stamenković iz Foto-kluba u Leskovcu.
Vrata Leskovačkog kulturnog centra otvorena su sa radošću i sa pomalo bojazni. Simbolično fotografijom. Ako sećanje i izbledi, da podseti i opomene.
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.