Ministarstvo negira izdavanje dozvole za gradnju fabrike opasnog otpada u Leskovcu

Izvor: JužneVesti.com, 19.Avg.2022, 12:12

Ministarstvo negira izdavanje dozvole za gradnju fabrike opasnog otpada u Leskovcu

Nakon što je Grad Leskovac tužio Ministarstvo zaštite životne sredine zbog toga što su firmi Chempro dali odobrenje za gradnju fabrike opasnog otpada na prostoru nekadašnje fabrike RUL, iz resornog ministarstva tvrde da nisu izdali nikakvu dozvolu, dok optužbe Gradske uprave smatraju neosnovanim i neprimerenim.

Kada su na sednici Skupštine odbornici opozicione Grupe Građana ”Za Leskovac >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << zajedno” upoznali Leskovčane sa time da će u njihovom gradu biti stacionirana fabrika za praradu opasnog otpada, gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović rekao je da su upravo iz resornog ministarstva dali zeleno svetlo, dok su se tome protivili Vodovod i Odeljenje za zaštitu životne sredine.

Iz Ministarstva zaštite životne sredine na tužbu odgovaraju da oni nisu nadležni za izdavnja bilo kakvih dozvola. Za zaposlene u Gradskoj upravi kažu da ne poznaju proceduru, dok opoziciju optužuju da su temu tendenciozno premestili na politički teren.

Ipak, priznaju da su dali saglasnost na Studiju o proceni uticaja na životnu, ali u saopštenju navode da to nije dozvola za realizacuju projekta, već sastavni deo tehničke dokumentacije.

Ministarstvo zaštite životne sredine nije izdalo dozvolu za izgradnju fabrike za preradu opasnog otpada u Leskovcu, niti je za to nadležno, a javnost je obmanuta plasiranjem netačnih informacija. Saglasnost na studiju nikako ne predstavlja dozvolu za realizaciju projekta, već je sastavni deo tehničke dokumentacije. S obzirom da se nosilac projekta do sada nije obraćao Ministarstvu zaštite životne sredine sa zahtevom za izdavanje dozvole za tretman otpada, optužbe iznete na račun ovog ministarstva su neosnovane i nemaju utemeljenje u činjenicama - stoji u saopštenju.

Dodaju i da se lokalna samouprava nije protivila realizaciji projekta, što, kako navode, jasno pokazuje to što nisu iskoristili mogućnost podnošenja žalbe na prvostepeno rešenje kojim se određuje obim i sadržaj studije.

Uprava Grada Leskovca i JKP Vodovod Leskovac su kao zainteresovani organi izvršili uvid u Studiju o proceni uticaja, prisustvovali javnoj raspravi i dostavili mišljenje, gde se jasno vidi da nisu tražili prekidanje postupka. Stoga je navodno pokretanje spora protiv Ministarstva zaštite životne sredine od strane lokalnog Pravobranilaštva krajnje neozbiljno i neprimereno - odogovaruju iz Ministarstva.

Zbog gradnje fabrike opasnog otpada strahuju i Leskovčani koji su pogotovo bili zabrinuti time što je Grad nekoliko godina krio šta se dešava.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.