Lokalni timovi u Leskovcu i Vranju o borbi protiv trgovine ljudima

Izvor: juGmedia, 18.Okt.2018, 14:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lokalni timovi u Leskovcu i Vranju o borbi protiv trgovine ljudima

Povodom Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima danas su u Leskovcu i Vranju održani okrugli stolovi u organizaciji Lokalnih timova za borbu protiv trgovine ljudima ova dva grada.

Za prvih pet godina Lokalni koordinacioni tim za borbu protiv trgovine ljudima Leskovac identifikovao je 8 žrtava, od kojih su se sedam maloletnika i jedna punoletna osoba, a >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << sve žrtve identifikovane su od strane Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima iz Beograda.

“Sa ponosom mogu da kažem da su svi oni i dalje u gradu, integrisane su i pružena im je pomoć svih lokalnih institucija koje se bave ovom problematikom”, istakao je član ovog tima Predrag Momčilović.

Predstavnica beogradskog Udruženja građana Atina Andrijana Radojčić objasnila je danas u Vranju kako Lokalna mreža koja je primer za celu Srbiju treba raditi na lokalnom nivou i kako se treba boriti protiv trgovine ljudima.

„Treba se boriti najpre prevencijom, a zatim i direktnom pomoći i asistencijom. Lokalna mreža i volonteri su pokazali ogroman napor i inicijativu da podrže ovu temu, željni su znanja i to je grupa kojoj se mi obraćamo i među kojom želimo da širimo svest o ovom problemu“, rekla je Radojčić.

Pored prevencije, kako kaže, potrebno je i dalje raditi na zaštiti žrtava trgovine ljudima i njihovom prepoznavanju, naročito u kontekstu izbegličke populacije.

„Žrtva trgovine ljudima može biti svako, ali statistika pokazuje da su to uglavnom žene, odnosno devojčice koje se nalaze na margini našeg društva, zato i ostaju dugo nevidljive“, zaključuje Radojčić.

Momčilović je napomenuo da je leskovački koordinacioni tim u prethodnih pet godina delovao preventivno kako bi obučili decu da prepoznaju trgovinu ljudima u svom okruženju, kroz tribine u skoro svim osnovim i srednjim školama sa teritorije grada Leskovca.

„Obuhvatili smo negde oko 2500 učenika i profesora i ukazali im na opasnosti ove pojave. Ono što je takođe bitno je da smo organizovali i tribine u romskim naseljima, a opšte poznata činjenica je da je romska tradicija skapanje maloletničkih brakova gde itekako može postojati sumnja na trgovinu ljudima, pa je zato i akcenat bio stavljen na tu populaciju“, kazao je Momčilović.

Sudija višeg suda u Leskovcu i član ovog tima Nebojša Stojčić naglasio je da je njihov deo posla upravo deo zaštite žrtava trgovine ljudima i informisanje kako ne bi došli u situaciju da budu žrtve, pa tek onda budu procesuirane.

„Naš posao je upravo podrška u smislu prevazilaženja tih njihovih problema, trauma i vraćanja u normalnu sredinu. Za ovo krivičnoi delo zaprećenje su mnogo stroge kazne i mogu da kažem jednu specifičnost kod prijavljivanja obaveza građana je da prijavi izvršioca krivičnog dela za najteža se može izreći kazna od 15 godina zatvora a čak i onaj koji zna da postoji trgovina ljudima a ne prija vi može krivično da odgovara“, objasnio je Stojčić i dodao da Leskovac do sada nije imao potrebe za takvim proceuiranjem građana.

Predstavnica đačkog parlamenta Gimnazije „Bora Stanković“ i volonter Crvenog krsta Melanija Stojilković koja je prisustvovala okruglom stolu u Vranju, smatra da su ovakve prezentacije neophodne, prvenstveno mladim ljudima, ali i ostalim građanima jer je trgovina ljudima zastupljena u svim gradovima, pa i u Vranju.

„Bitno je da se ljudi što više informišu o ovoj temi. Mnogi nisu svesni koliko je trafiking zastupljen i svi misle da se to ne dešava u njihovom gradu, pa zbog toga ovakve prezentacije treba biti češće organizovane“, ističe Melanija.

Stručni saradnici Centra za zaštitu trgovine ljudima iz Beograda i NVO Atina sutra će od 11 časova na Tehnološkom fakultetu u Leskovcu održati tribinu posvećenu ovo danu.

Nastavak na juGmedia...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šta radi Lokalni koordinacioni tim za borbu protiv trgovine ljudima Leskovac

Izvor: JUGpress.com, 18.Okt.2018

LESKOVAC..Lokalni kordinacioni tim za borbu protiv trgovine ljudima Leskovac održao je konferenciju za medije povodom Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima i tom prilikom predstavio svoj rad za pet godina koliko postoji...Predrag Momčilović, član ovog tima, rekao je da je tim imao veliki broj...

Nastavak na JUGpress.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.