Leskovački Muzej pristupačniji slepim i slabovidim osobama

Izvor: JužneVesti.com, 15.Okt.2018, 09:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Leskovački Muzej pristupačniji slepim i slabovidim osobama

Kroz postavku 19 taktilnih replika iz arheološke zbirke kulturnog nasleđa Leskovca, uvođenjem staza za slepe i slabovide i audio-vodiča, Narodni muzej u Leskovcu postaće pristupačniji osobama sa ovom vrstom invaliditeta. Izložba će biti otvorena na Svetski dan belog štapa, 15. oktobra u 12 sati, a nakon toga biće deo stalne postavke Muzeja.

Projekat Dodirni prošlost, kaže direktorka Muzeja >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << Mira Ninošević, urađen je sa idejom da muzejski sadržaji budu dostupniji slepim i slabovidim osobama.

Projekat je obuhvatao izradu 19 taktilnih replika odabranih eksponata iz bogatih zbirki Muzeja, zatim izradu legende i kataloga na Brajevom pismu, kao i audio-vizuelnog vodiča za taktilnu izložbu i za stalnu postaku Vremeplov leskovačkog kraja - kaže Ninoševićeva.

Osim ovoga, kaže Ninoševićeva, na Svetski dan belog štapa, biće organizovan okrugli sto Dizajn za sve, sa ciljem da se ukaže na nepostojanje adekvatnog sadržaja za slepe i slabovide u institucijama kulture, a s druge strane na postajanje mogućnosti za prilagođavanje istih. Biće izrađene legende i katalozi na Brajevom pismu, foto: flickr - Stefan Malmesjo

Takođe je planirano održavanje radionica za decu mlađeg školskog uzrasta pod nazivom Vidim njihovim očima, u okviru kojih će deca praviti replike muzejskih predmeta od gline i čuti o životu slepih i slabovidih osoba, a sa ciljem informisanja i podizanja senzibiliteta za potrebe ove grupe društva - kaže Ninoševićeva.

Pored projekta Dodirni prošlost, priča kustos Suzana Ranđelović, Muzej realizuje i projekat Povećanje pristupačnosti Muzeja, koji će, kako kaže, omogućiti veće učestvovanje osoba sa invaliditetom u aktivnostima ove institucije.

Ovaj projekat predviđa postavljanje puteva za kretanje slepih i slabovidih do postavke, zatim postavljanje klupa za sedenje u izložbenom prostoru i kupovinu naočara sa lupom za osobe sa oštećenim vidom - kaže Ranđelovićeva.

Ukupna vrednost projekata je nešto više od 4.500 evra, ali je, kaže ona, vrednost u novcu nemerljiva sa vrednošću koji ovi projekti imaju za ove društvene zajednice.

Iako su ovakvi projekti itekako značajni za slabovide i osobe sa oštećenim vidom, kao i za osobe sa bilo kojom vrstom invaliditeta, predsednik Saveza slepih u Leskovcu Milivoje Đokić kaže da je potrebno još veće uključivanje, kako institucija, tako i društva u prihvatanju ovih društvenih zajednica. Projekti važni za uključivanje slepih i slabovidih u zajednicu, foto: flickr - Michael Coghlan

Ovakve inicijative i projekti veoma znače ljudima sa ovakvim invaliditetom, jer se na taj način uključuju u društvo i dešavanja u gradu. Dobro je što institucije i društvo polako uviđaju da i mi imamo potrebe i da smo deo zajednice. Potrebno je još više raditi na inkluziji osoba sa invaliditetom u društvena dešavanja - kaže Đokić.

Na teritoriji Jablaničkog okruga registorvano je 330 slepih i slabovidih osoba, ali je, kako kažu u Okružnoj organizaciji slepih, taj broj znatno veći.

Inače, Svetski dan slepih obeležava se od 1992. godine, a “beli štap” simbol je nastojanja slepih da se samostalno kreću i dostignu što veći nivo samostalnosti u obrazovanju, radu i svakodnevnom životu.

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

Taktilna izložba "Dodirni prošlost" u Leskovcu

Izvor: RTS, 15.Okt.2018

Na svetski dan slepih i slabovidih u Narodnom muzeju u Leskovcu otvorena je taktilna izložba "Dodirni prošlost" koja slepim i slabovidim osobama omogućava da na pravi način ostvare bar deo kulturnih potreba. Taktilne trake biće deo stalne postavke leskovačkog muzeja, a u Savezu slepih se...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.