Leskovačka sprža – proizvod sa zaštićenim geografskim poreklom

Izvor: RTS, 13.Jun.2018, 17:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Leskovačka sprža – proizvod sa zaštićenim geografskim poreklom

Posle ajvara i roštilj-mesa, Leskovac je dobio još jedan proizvod sa zaštićenim geografskim poreklom. Leskovačka sprža je specijalitet koji se pravi od svinjskog mesa po posebnoj recepturi.
Ponosni su na ćevape, pljeskavice, ražnjiće, ali kada ih pitate šta najviše vole, Leskovčani će reći: sprža. Pravi specijalitet gurmanska poslastica bez koje se ne može zamisliti meni u bilo kom leskovačkom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << restoranu. A šta je, u stvari, sprža?

"To je nešto između čvaraka i duvan-čvaraka, i dobija se topljenjem slanine, odnosno masti od leđne šarene slanine", objašnjava Žarko Bojović sa Visoke poslovne škole strukovnih studija.
Priprema se, ističe, po posebnoj recepturi dosta dugo, desetak sati. "Vrlo je zahtevan proizvod, a u suštini veoma zdrav, jer bez obzira na to što je pun masti, ne dodaju se nikakavi aditivi", ukazao je Bojović.
Sprža može se služi na različite načine: kao hladno ili toplo predjelo, ali i kao glavno jelo. Leskovčani je najviše jedu u zimskim mesecima, sa alevom paprikom, uz turšiju.
Uglavnom se jede u hladnim danima zato što je energetski vrlo jaka, vrlo izdašna, kaže Bojović.

Zaštita geografskog porekla i brendiranje sprže došlo je, kako kažu klaničari, u pravom trenutku. Pre utvrđivanja standarda u proizvodnji sprže, osnovano je udruženje od devet članova proizvođača i stočara, uglavnom iz Leskovca, a proces sertifikacije praćen je u klanici u Lebanu.
Prema rečima Nenada Dejanovića, certifikacija je trajala dosta dugo. "Skoro dve godine, uz praćenje profesora sa Tehnološkog fakulteta koji su sve vreme bili u kontaktu sa nama, sve dok nismo dostigli potreban nivo i potrebne standarde", naveo je Dejanović.
Sprža se proizvodi uglavnom u zimskim mesecima. Međutim, posle brendiranja klaničari planiraju da znatno prošire kapacitete jer je potražnja velika i leti, kada na odmor dolaze naši ljudi koji rade u inostranstvu i koji se ne vraćaju nazad bez svog omiljenog specijaliteta.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.