Leskovačka biblioteka poziva građane da pozajme privatne zbirke za digitalizaciju

Izvor: JužneVesti.com, 28.Sep.2021, 09:16

Leskovačka biblioteka poziva građane da "pozajme" privatne zbirke za digitalizaciju

Kako bi bogato kulturno nasleđe sačuvali i za naredne generacije, u Narodnoj biblioteci „Radoje Domanović“ u Leskovcu već godinama digitalizuju svoju arhivu. Sada pozivaju građane da im "pozajme" svoje privatne zbirke kako bi obogatili svoj fond a vredni spisi postali dostupni i široj javnosti.

Kako navode, projekat "Riznica uspomena" između ostalog ima zadatak da očuva bogatu kulturnu baštinu Leskovca i Jablaničkog okruga.

Digitalizujući sopstvene >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << arhive, ali i arhive i biblioteke crkava Jablaničkog okruga, Biblioteka je dugi niz godina angažovana na ovom zadatku. S obzirom da je to samo delić zavičajnog kulturnog blaga, a veći deo se nalazi u privatnim zbirkama naših sugrađana, projektom „Riznica uspomena“, Biblioteka ima za cilj da u saradnji sa njima otrgne od zaborava i ovaj deo našeg kulturnog blaga - navode u saopštenju.

"Riznica uspomena" - projekat leskovačke biblioteke; Foto: Biblioteka Leskovac Objašnjavaju da je moguće sve prebaciti i sačuvati i kroz digitalni format fotografije, pisma, razglednice, dokumenta, dnevnici, stare knjige.

Ovaj jedinstveni projekat u Srbiji, stvoriće uslove da se u novoformiranom Digitalnom arhivu Biblioteke prikupi i sačuva građa koja je trenutno nedostupna javnosti, a predstavlja duh jednog vremena i od velikog je kulturnog značaja za naš narod. Prikupljenom građom će upravljati stručna lica Biblioteke u saradnji sa relevantnim institucijama – muzeji, arhivi, druge biblioteke - dodaju u saopštenju.

Ističu da je za realizaciju ovog projekta potrebna pomoć sugrađana i pozivaju ih da im pozajme spise koje čuvaju u svojim domovima. Nakon toga materijal će biti obrađen u skladu sa usvojenim standardima i predstavljen javnosti.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.