Leskovačka Toplana podiže kredit od 2 miliona evra za izgradnju kotlarnice na gas

Izvor: JužneVesti.com, 16.Dec.2019, 17:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Leskovačka Toplana podiže kredit od 2 miliona evra za izgradnju kotlarnice na gas

Kako bi izgradili kotlarnicu na gas u naselju Dubočica, ali i rekonstruisali mrežu, leskovačka Toplana planira da u narednoj godini podigne kredit. Prema rečima v. d. direktora Miloša Mićića, zadužiće se kod Nemačke razvojne banke, a planiraju da podignu 2 miliona evra kredita.

Toplana trenutno nije u kreditima, a u prethodnoj godini imala je dobit od 60,3 miliona dinara, zbog čega, kaže Mićić, mogu da se zaduže. Novac planiraju da potroše na >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << izgradnju gasne kotlarnice u naselju Dubočica gde se građani često žale na vazduh pun smoga i čađi.

Toplana planira da u 2020. godini podigne kredit preko Nemačke razvojne banke u iznosu od 2 miliona evra i da iz ovih sredstava izgradi gasnu kotlarnicu u Dubočici koja bi imala 3 nova gasna kotla koji bi mogli da koriste i mazut kao energent. Od ovog novca planira se i rekonstrukcija toplovoda na sistemu Crvena zvezda i sistemu Dubočica - najavljuje Mićić.

Građani koji žive u ovom delu grada kažu da su zadovoljni takvom odlukom jer nekad “od smrada ne može da se diše”.

Zagađenje vazduha u ovom naselju, kako kažu, smanjili su uvođenjem mazuta sa manjim procentom sumpora, a pre par godina ugrađeni su i novi filteri.

Inače, prva kotlarnica na gas u Leskovcu počela je sa radom 2015. godine.

U 2020. godini, prema programu poslovanja, leskovačka Toplana planira da nabavi 2 transportna vozila i jedno putničko, za šta se planira budžet od oko 6 miliona dinara.

S obzirom na to da servisna služba koristi staru “zastavu poli”, kako se navodi u dokumentaciji, neophodno je nabaviti novo vozilo za ovu službu.

Osim vozila za servisnu službu, javlja se potreba za nabavkom još jednog vozila za prevoz materijala i opreme iz magacina prema kotlarnicama. Putničko vozilo za potrebe uprave je neophodno jer preduzeće nema sopstveno vozilo već koristi vozilo Gradske uprave staro 15 godina i koje se često kvari - navodi se u planu javnih nabavki.

Kupovinu novih vozila ovo preduzeće planira da finansira iz sopstvenih izvora.

Iako su cene energenata nešto više, leskovačka Toplana ne planira da promeni cene grejanja ni u 2020. godini.

Oni koji se greju preko Toplane će, kao i do sada, cenu po kvadratnom metru plaćati oko 77 dinara bez PDV-a, dok je za one koji imaju pojedinačke merače cena oko 5 dinara po potrošenom kilovatu. Fiksni deo ostaje isti i iznosiće 32 dinara.

I u 2020. godini će Leskovčani za stan od oko 35 kvadrata pizdvajati oko 3.000 dinara mesečno za grejanje.

Gradski većnici podržali su planove leskovačke Toplane za narednu godinu, a o ovome će diskutovati i odbornici na narednoj sednici Skupštine.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.