Leskovac plaća vantelesnu oplodnju, granica žene do 45 godina

Izvor: juGmedia, 02.Mar.2018, 12:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Leskovac plaća vantelesnu oplodnju, granica žene do 45 godina

Većnici grada Leskovca jednoglasno su danas prihvatili predlog da se iz budžeta finansira vantelesna oplodnja kod bračnih parova koji prirodnim putem ne mogu da imaju potomstvo, ali pod uslovom da su iskoristili tri besplatna pokušaja na teret države Srbije.

Ovo je prva odluka te vrste u Leskovcu, za koju je  2018. godini izdvojeno ukupno 5 miliona dinara, 250.000 po bračnom paru, a novina je u odnosu na republičke kriterijume što će Leskovac finansirati ovaj postupak >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << i kod žena starosti do 45 godina

Zamenica gradonačelnika Leskovca Jasmina Ranđelović, koja je obrazalagala ovu odluku, kaže da par može pomoć da iskoristi u toku jedne kalendarske godine, a jednom paru se sredstva mogu odobriti najviše dva puta.

Ona nabraja i sledeće uslove koje parovi moraju ispuniti pre donošenje komisjske odluke:

Par, naime, mora da ima državljanstvo Republike Srbije, prebivališre na teritoriji Leskovca najmanje godinu dana, da žena u momentu podnošenja zahteva nije navršila 45 godina života, da par ispunjava kriterijume koje je propisala stručna komisija Ministarstva zdravlja za lečenje postupcima biomedicinski potpomognutog oplođenja, što, kako navodi, podrazumeva da su kod supružnika iscrpljene sve druge mogućnosti lečenja, da supružnici nemaju dece iz postojeće zajednice, da je očuvana funkcija jajnika kod žena, normalan BMI žene, i svi oblici subfertilnosti muškaraca uz postojanje živih ili morfološki ispravnih sprematozoida u ejakulaciji.

Ispunjenost uslova za ostvarivanje prava na finansijsku pomoć za vantelesnu oplodnju utvrđuje tročlana komisija koju imenuje Gradsko veće. Na osnovu mišljenja i predloga komisije, nadležno odeljenje donosi rešenje o utvrđivanju prava na finansijsku pomoć. Na osnovu rešenja se zaključuje ugovor između grada Leskovca i korisnika sredstava kojima se utvrđuju prava i obaveze ugovorenih strana. Potom se ugovorena sredstva prenose na tekući račun zdravstvene ustanove koja će sprovoditi postupak“, objašnjava zamenica gradonačelnika, lekar po struci.

A obaveze bračnog para koji dobije sredstva, po pravilniku, su da da u roku od 6 meseci po dobijenim sredstvima Odeljenju za društvene delatnosti dostavi dokaz o namenskom trošenju novca

Teškoće pri ostvarivanju potomstva predstvljaju problem sa kojim se suočavaju milioni ljudi širom sveta. U Srbiji oko 300 hiljada parova ima problem sa sterilietom, i skoro podjednako je zastupljen i muški i ženski sterilitet“, objašnjava Ranđelovićeva povode za donošenje ovakve odluke.

Gradsko veće je istovremeno prihvatilo i predlog, odnosno, spisak zdravstvenih ustanova kod kojih se može izvršiti vantelesna oplodnja, a na spisku je 17 ustanova takozvane „planske mreže“ i ustanova van planske mreže sa kojima RFZO ima zaključen ugovor o pružanju usluga lečenja neplodnosti postupcima BMPO. Među ustanovama širom Srbije na spisku je i SPEBO Leskovac.
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na juGmedia...






Povezane vesti

Grad Leskovac po prvi put finansira vantelesnu oplodnju

Izvor: JUGpress.com, 03.Mar.2018, 01:15

LESKOVAC..Mnoge lokalne samouprave same snose troškove za vantelesnu oplodnju za parove sa svoje teritorije, a medju njima je i grad Leskovac. Budžetom grada Leskovca, po prvi put za ovu namenu, opredeljena su sredstva u iznosu od 5 miliona dinara, istakla je danas, na sednici Gradskog veća, zamenica...

Nastavak na JUGpress.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.