Izvor: JUGpress.com, 04.Apr.2020, 18:40

Kad je Leskovac bio. . : Kako su se stari Leskovačani zabavljali

LESKOVAC

Kafana ,,Veternica” gu odmna nema – toj je sg kuća do ulicu, ali u kuću gu i sg ima bina kude su sedeli muzičari i dođuvali su i glumci iz pozorište i davali predstave.

A nema ni toga koj ne znaje da je u kafanu ,,Veternica” bila pročuvena svadba na Miku Duza. Mika Duz za svadbu ništa neje daja – gazda od kafanu Pera, zvani Veternica” ništa za svadbu neje naplatija, muzika je bila džabe, a svatovi su bili – svi komšije i oni su si od domu >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << krošnje doneli i za edenje i pijenje. I bila je samo svadba – a venčanje će bude posle. Na svadbu su svirali – Džumba, Slobodan Posnik, Canko, Dragoljub zvani Anton – gitara kontra, Antonov brat Bora, zvani Miško – kontrabas i klarinet – Mane Malecak što otide u Kraljevo. I toj je bilo ednput edno raspoloženje i edanput veselje i toj je ednput svadba bila kad se ženija Mika Duz. Kum na Miku Duza bija je Žika Mečka, klomfer iz dvaes prvu diviziju, a stari svat Vlada Ćokča iz Belčug malui. I sviri muzika, igranje do moganje i Žika Mečka, već pijan vika preko celu kafanu:

,,Kumee! Odi ovam!”

Mik Duz dođe kod Žiku Mečku i kaže:

,,I – i – izvolte k- u – ume!”

Žika mečka pruži ruku na kud Duza i kaže:

,,Cuni ruku!”

Mika Duz mu cune ruku, a Žika mečka mu vika:

,,Taakooo! Živ bio! Takoj se poštuje kum! Toj uvek da pamtiš!”

A majka na mladenevestu dala na Duza niki sat i Mika Duz malo – malo pa izvadi sat iz džep pa pogleda kolko je sata, al ne zna da gleda u sat. Anton prestane da svira u kontru i pita ga:

,, Pobratime – kolko je sata?”

Mika Duz pogleda na sat a onda pogleda kroz prozor u sunce i vika na Antona:

,,I-i ka-a plare – tuj je oko podne!”

A kd muzika prestane da svira i napravi veću pauzu u sviranje Mika Duz vika na muzičarti:

,, I – a-ajde – bašal ( po ciganski ) – ajde, sviranje! Dosta se sedeli!”

I muzičari se dignev i nastaviv da sviriv.

Na Duzovu svadbu armonikaš Canko je pevaja: Sobica je mala. Nas dvoje smo sami.Šušti šušti bagrem beli – da smo se ranije sreli bilo bi drukčije sve. A zatim pesma : Bamboleeooo!

Al, posle svadbu – Mika Duz neje mogja ništa da NAPRAVI! I dok je ss snajku bija u sobu – ,,mi čekamo napolje da vidimo koje će mladoženja da napravi – Baja i Bone papudžija, Anton, Đoka Muska, Slavko Kurta i svi drugari – čekamo! Al, Bone što malo unjkaše ne može da čeka i od napolje vika na Duza: Puušti me-ene! A posle si ti opraljaj rabotu!” A Duz mu vika iz sobu: O-o-ooodiii ma-ame ti ga.

I snajka sede nedelju dana, pa si otide i odade se za onoga Pedu sa naočari što guraše kolica po čaršju!

A Anton pita Duza: ,,A, bre, pobratime – kude je snajka?” Otide si, vika Duza. Kako bre otide si! – kao čudi se Anton. A Mika Duz se isto čudi i vika mu: E- e – ebem li mu ma-ajku ka-aplare! Ne znam ni sam! Mi le-egnemo i kd le-egnemo ON ne-eće!”

Slavko Kurta je bija golem drugar na Miku Duza i mlogo se sekiraja što Duz ne može da spije ss ženu. I vika: ,, Toj je niki napravija mađije na Duza i za toj ne može ništa da napravi ss ženu!- vika Slavko Kurta i traži svrdlo da razbije mađije na Duza. ,,Meni je edn čovek rekja – moramo ss burgiju da izbuši edno dve tri talpe na most na Veternicu. Kroz izbušene rupe na talpe mađije će propadnev u reku, vode će odnesev mađije i Duz će može da spije ss ženu! -vika Slavko kurta!

I nađoše burgije i izbušiše rupe na talpe i vode odneseoše mađije, al – ni toj ne pomože!

Sava Dimitrijević

Iz knjige ,,MURDžA MALA’’ – Niška ulica

PodeliteKlikom podijelite na Facebooku(Otvara se u novom prozoru)Podijeli na Twitteru (Otvara se u novom prozoru)Kliknite za slanje e-pošte prijatelju(Otvara se u novom prozoru)Kliknite kako bi podijelili na Skype-u(Otvara se u novom prozoru)

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.