Leskovac ima najbolji rezultat u čitavom regionu

Izvor: B92, 04.Maj.2021, 14:53

"Leskovac ima najbolji rezultat u čitavom regionu"

Novi Sad, Leskovac, Ruma i Čačak aktuelni su dobitnici BFC SEE priznanja nakon što su uspešno prošli kroz još jedan ciklus certifikacije i potvrdili status lokalnih samouprava sa povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi.

Te lokalne samouprave se u regionalnim okvirima se ističu i po izuzetno visokom procentu ispunjenosti kriterijuma koje propisuje standard o povoljnom poslovnom okruženju.

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />Najbolji rezultat ne samo u Srbiji nego i u regionu, ostvario je Leskovac sa nešto više od 96 odsto ispunjenosti kriterijuma, a prema rečima gradonačelnika Gorana Cvetanovića, za dobar rezultat zaslužan je posvećeni rad celokupne gradske uprave.

"Naš grad je uspešno završio rekordni četvrti ciklus certifikacije, čime smo potvrdili da kontinuirano radimo na razvoju kvaliteta naših usluga, a maksimalan rezultat ostvarili smo u čak šest od 10 kriterijuma i sa opštinom Gradiška u susednoj Republici Srpskoj, Leskovac ima najbolji rezultat u čitavom regionu", rekao je on.

Leskovac se u privlačenju investitora vodio preporukom BFC SEE standarda da lokalne samouprave ciljaju ulagače iz industrija u kojima imaju najviše potencijala, te je ovaj grad sada poznat po kompanijama iz automobilske industrije (Jura, Aptiv i Autostop), tekstilne (Džinsi, Falke, Bim tex) i građevinske (Terastil, IGM Mladost).

Od 59 lokalnih samouprava iz regiona koje su pristupile BFC SEE programu u okviru treće edicije standarda, njih 34 je certifikovano, a među njima i devet gradova i opština iz Srbije. Pored aktuelnih dobitnika, važeći BFC SEE certifikat imaju i Šabac, Ćuprija, Požarevac, Stara Pazova i Pećinci.

Šta je BFC SEE?

BFC SEE je jedinstveni program u jugoistočnoj Evropi koji lokalnim samoupravama nudi smernice za unapređenje kvaliteta usluga i informacija za postojeću privredu i potencijalne ulagače, koji na osnovu BFC kriterijuma mogu da mere lokalne uslove poslovanja u pet zemalja.

Na putu do certifikata gradovi i opštine moraju da ispune 10 kriterijuma među kojima su postojanje strategije razvoja, funkcionalne Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i Privrednog saveta, adekvatnu infrastrukturu, efikasan proces izdavanja građevinskih dozvola, stimulativnu politiku za razvoj preduzetništva.

BFC SEE certifikat dodeljuje regionalna mreža partnerskih organizacija iz Hrvatske, BiH, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije.

U cilju daljeg promovisanja programa i unapređenja pozicije certifikovanih samouprava, u toku je osnivanje BFC Kluba, novog radnog tela NALED-a, koje će okupiti čelnike najuspešnijih gradova i opština u Srbiji.

Klub je zamišljen kao svojevrsna platforma za dijalog sa najvišim državnim zvaničnicima i akterima relevantnim za pitanje lokalnog ekonomskog razvoja.

Uz to, članstvo bi moglo da računa i na druge privilegije kao što su uticaj na reformski proces, umrežavanje sa potencijalnim donatorima i investitorima, i učešće u specijalističkim programima obuka za lokalne administracije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.