Izvor: JUGpress.com, 26.Nov.2022, 20:09

Izložba “Papir govori – Novac Srbije i Jugoslavije 1887 – 1996” i u Kragujevcu

LESKOVAC-KRAGUJEVAC

Izložba Narodnog muzeja Leskovac, „Papir govori – Novac Srbije i Jugoslavije 1887 – 1996“ otvorena je juče u  Kragujevcu u prostorijama kuće Đure Jakšića koja radi u sastavu biblioteke Vuk Karadžić.

Autor izložbe je arheolog kustos Nebojša Dimitrijević, direktor Narodnog muzeja u Leskovcu.

Izložba >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << je realizovana u saradnji Narodnog muzeja u Leskovcu, Istorijskog arhiva Šumadije iz Kragujevca i bilblioteke Vuk Karadžić iz Kragujevca. Izložba je u Kragujevac stigla nakon uspešnog gostovanja u Bjeljini u okviru  “Višnjićevih dana”.

Na otvoranju izložbe govorili su direktorka Sanja Živković, vanredni profesor na Filozofskom fakultetu u Nišu, Dejan Antić i sam autor , direktor Narodnog muzeja u Leskovcu Nebojša Dimitrijević.

Na otvaranju izložbe je Dejan Antić istakao važnost i simboliku novca u stvaranju i očuvanju srpske državnosti, od srednjeg veka pa do novovekovne srpske države.

Autor izložbe, Neobjša Dimitrijević, istakao je da je novac mnogo više od svoje izvorne, monetarne uloge, u njemu su sadržane društvene, ekonomske, istorijske i estetske norme jedne države. Novac predstavlja jedno od najjačih propagandnih sredstava države, na njemu se prikazuje najbolji i najprepoznatljivi motivi, štampa se u milionima primeraka, cirkuliše svakodnevno i ima monetarnu vrednost.

U slučaju našeg novca, promene na ikonografiji srpskog i jugoslovenskog novca mapiraju istorijske situacije u kojima se jedan državni organizam stvarao i razarao zavisno od predominatne ideologuije i smenjivanja perioda relativne stabilnosti sa periodima krize. Kada bi sastavili sve naše novčanice jednu do druge, gledajući ih, i posmatrajući kako se menja ikonografija na njima, shvatili bi da novac predstavlja jednu vrstu istorijske čitanke, rekao je Dimitrijević.

13

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.