Ivan Grujić: Zašto u Leskovcu ne treba praviti novi državni vrtić

Izvor: juGmedia, 03.Okt.2018, 11:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ivan Grujić: Zašto u Leskovcu ne treba praviti novi državni vrtić

Stalno u medijima imamo izjave kako treba napraviti novi državni vrtić u Leskovcu. Puno dece ne može da se upiše u državni vrtić jer su kapaciteti preopterećeni. Ono što nema u medijima, a verovatno znate da ne možete upisati dete u državni vrtić ako nemate vezu.

Kako lokalna samouprava može da reši ovaj problem? Postoje dva načina: da napravi novi državni vrtić ili da uvede subvencije za boravak dece i u privatnim vrtićima.

Predstaviću zašto nije >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << dobro praviti novi državni vrtić:

U tabeli je prikazano da lokalna samouprava subvencioniše do 80% troškova boravka dece u  vrtićima. Zašto da pravimo novi državni vrtić, ako možemo da uključimo privatne vrtiće u sistem predškolskog obrazovanja? Na ovaj način podiže se kvalitet boravka dece u privatnim vrtićima i dovode u ravnopravni položaj sva deca. Subvencionisanje ne mora da bude samo u novcu, može da bude i u hrani za privatne vrtiće koju bi proizvodila kuhinja iz predškolske ustanove „Vukica Mitrović“. Ovo nije nikakva novost u Srbiji. Subvencionisanje privatnih vrtića kao meru za povećanje broja dece u predškolskim ustanovama već imaju: Beograd, Novi Sad, Pančevo, Niš i dr.

Jesen je pravo vreme kada grad Leskovac treba da odluči da li će u budžetu za narednu godinu odvojiti novac za podršku boravka dece u privatnim vrtićima? Čak i ako se napravi novi državni vrtić i tada lokalna samouprava mora da se izdvoji novac u budžetu za subvencionisanje boravka dece u javnoj predškolskoj ustanovi.

Nikad bolja šansa da Leskovac dobije novi vrtić

I na kraju, za povećanje stope nataliteta važno je pomoći roditeljima da usklade privatni i poslovni život. U tabeli ispod prikazana je stopa nataliteta u Nemačkoj iz 2011. koja je sa 1,36 povećana na 1,59 u 2016.g. (izvor @srecko_matic, novinar DW). Ako hoćemo da pomognemo roditeljima u Srbiji treba da omogućimo svima koji žele da upišu decu u predškolske ustanove pod istim uslovima.
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na juGmedia...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.