Istorijat i priče leskovačkog kraja od sada i na mobilnom telefonu

Izvor: JužneVesti.com, 23.Okt.2019, 16:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istorijat i priče leskovačkog kraja od sada i na mobilnom telefonu

Nastanak i razvoj civilizacije leskovačkog kraja, istorijat i postavke Narodnog muzeja, kao i turu kroz arheološko nalazište Caričin grad, zainteresovani će moći da vide i čuju i pre odlaska u Muzej, preko mobilne aplikacije. Na platformi su dostupne 22 priče, a moguće ih je slušati na engleskom i srpskom jeziku.

Ideja je bila, kažu u Muzeju, da na savremen način prezentuju kulturno nasleđe, pre svega lokalitet Caričin grad, fondove ove ustanove, ali i da promovišu >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << sam Leskovac. Dostupno 22 priče, foto: B. S.

Aplikacija je besplatna i dostupna svima, čime smo vidljivost kulturnog nasleđa podigli na sasvim novi nivo. 22 priče iz našeg kraja predstavljene su slikama, tekstom i audio zapisom, a sve to dostupno je na srpskom i engleskom jeziku - kažu u Muzeju.

Osim domaćim, aplikacija je dostupna i turistima iz celog sveta, a pored promocije, ovim žele da podignu svest o značaju kulturnog nasleđa.

Domaći i strani turisti od sada mogu da se upoznaju sa istorijom i kulturom Leskovca i pre nego što dođu u naš grad, ali i da se informišu koje bi zanimljivosti mogli da vide tokom svog boravka našem okrugu - navode u Muzeju.

Priče o leskovačkom kraju moguće je “skinuti” preko aplikacije Cultural places.

Priče dostupne na engleskom i srpskom jeziku, foto: B. S. Multumedijalni vodič kroz Narodni muzej i stalnu postavku, arheološki lokalitet Caričin grad, Gradsku kuću i Tekstilni muzej uradii su Suzana Ranđelović, dokumentarista i koordinator za digitalizaciju i multmedijalnu prezentaciju, Nebojša Dimitrijević, kustos arheolog i Jelena Radović, etnolog-antropolog, u saradnji sa konsultantima iz firme Go to Tech iz Beograda i bečke kompanije Oroundo Mobile.

Na projektu su, kažu, radili od maja do oktobra ove godine, a sve je koštalo 650.000 dinara.

Osim ovog, Muzej je izradio mrežu i unapredio informacioni sistem, te će ubuduće popisivanja i arhiviranje raditi u digitalizovanom obliku. Za ovaj projekat izdvojeno je još 550.000 dinara.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.