In memoriam: Predrag Stajić

Izvor: JužneVesti.com, 24.Jan.2020, 11:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

In memoriam: Predrag Stajić

Posle duge i teške bolesti, u 65. godini preminuo je jedan od osnivača Zadužbine "Nikolaj Timčenko" u Leskovcu i njen dugogodišnji sekretar Predrag Stajić Pecko.

Predrag Stajić, politikolog po obrazovanju, bio je dugogodišnji urednik kulturnog programa Leskovačkog kulturnog centra, član redakcije časopisa Naše stvaranje, inicijator formiranja Zadužbine "Nikolaj Timčenko", njen pokretač i najpredaniji poslenik.

Od osnivanja Zadužbine, Predrag >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << Stajić radio je na obradi i sistematizaciji rukopisne i časopisne zaostavštine Nikolaja Timčenka i na promociji njegovog dela i doprinosa srpskoj nauci i kulturi. Godine 2007. pre svega njegovim zauzimanjem formiran je Legat "Nikolaj Timčenko", biblioteka u leskovačkoj Narodnoj biblioteci "Radoje Domanović".

Predrag Stajić priredio je knjigu Nikolaja Timčenka Književna baština Leskovca. Godine 2019. objavio je Letopis Zadužbine "Nikolaj Timčenko", knjigu kojom je simbolično zatvorio i opisao jedan vremenski krug oko imena Nikolaja Timčenka, njegovog dela i afirmacije njegovog stvaralaštva, krug u čijem je središtu bio sam Predrag Stajić.

2002. i 2003. godine bio i direktor Doma kulture "Žika Ilić Žuti", institucije koja je prerasla u Leskovački kulturni centar.

Sahrana je u petak, 24. januara od 12:30 na Svetoilijskom groblju.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.