Grob najvećeg leskovačkog prosvetitelja urastao u korov, a oni su odlučili da ga otrgnu od zaborava

Izvor: juGmedia, 27.Sep.2018, 15:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grob najvećeg leskovačkog prosvetitelja urastao u korov, a oni su odlučili da ga otrgnu od zaborava

Grob jednog od najvećih leskovačkih prosvetitelja Sretena Dinića na Špitaljskom groblju izgleda tužno i uraslo u korov, a Biblijska škola Leskovac je odlučila da preuzme brigu o parčetu zemlje na kojem počiva osnivač jednog od pozorišta u ovom gradu.

Članovi Biblijske škole, koja funkcioniše pri leskovačkoj crkvi, odlučili su se da se na ovaj način oduže, kako tvrde, čoveku čiji su rad samo nastavili.
>> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << />
Sreten Dinić je učinio mnogo više za Leskovac u tom vremenu nego samo sveštenstvo. Prvi je pokrenuo Biblijsku školu, Crkveni hor “Branko” i još mnogo toga…”, navodi otac Miroslav Jovanović koji vodi današnju Biblijsku školu u gradu na Veternici.

Ideja je, kako kaže, da se ubuduće na godišnjicu Dinićeve smrti obavezno održi i pomen na mestu gde je sahranjen pored svoje supruge.

DINIĆEVA ZAOSTAVŠTINA

Dinićev rad u Leskovcu bio je bogat i sadržajan.

Nakon rata (1923. godine) bio je jedan od pokretača inicijative za osnivanje Narodnog univerziteta, čiji je kasnije bio aktivni saradnik. Jedan je od osnivača Narodne knjižnice i čitaonice, prvog profesionalnog pozorišta (1926-1929) u kome je radio kao upravnik. Bio je i prvi upravnik „Akademskog pozorišta u Leskovcu” osnovanog 1934. godine.

Uređivao je časopise Leskovački glasnik i „Narodni prosvetitelj” koga je pokrenuo u periodu 1928-1933.

Dinić se zalagao za otvaranje Muzeja grada, učestvovao je u radu Građanske kasine i Pevačkog društva „Branko” gde je bio član uprave a bio je i na čelu gradske zdravstvene zadruge. Bavio se pisanjem drama a od njegovih šest tekstova najpoznatiji je „Naša rabota”, o leskovačkom životu.

Preminuo je u Leskovcu, avgusta 1949. godine, posle duge i teške bolesti.

Nastavak na juGmedia...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.