Izvor: JUGpress.com, 21.Okt.2021, 11:33

Da li radnici u Leskovcu dobijaju i batine na poslu od vlasnika : Slučaj firme “Braća Apostolović”

LESKOVAC

Regionalna informativna agencija JUGpress došla je do saznanja da je u proizvodnom pogonu firme “Braća Apostolović” u selu Palikuća, došlo do incidenta.

Naime, prema rečima porodice Vlade Đokića, radnika u ovom preduzeću, njega je fizički napao jedan od vlasnika firme, Boban Apostolović.

Đokići tvrde da ovo nije prvi put da je Boban Apostolović nasilan prema radnicima, te da >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << je njihovog sina pre dve godine hvatao za vrat, da je udario i soabraćajca i da o svemu tome postoje prijave u Policijskoj upravi Leskovac.

Na pitanja koja smo poslali Bobanu Apostoloviću, nismo dobili odgovor, tj., njegov advokat je rekao da ne žele da daju bilo kakve izjave JUGpress-u povodom incidenta.

Da li leskovački radnici dobijaju i batine na poslu od vlasnika firme u kojoj rade?

Pomenuti Apostolović je prijavljen policiji da je tukao radnika i jurio ga letvom u toku radnog vremena, a kako nam je rekao advokat, čeka se “da policija uradi svoj posao”. To smo dobili kao odgovor na naš mejl da nam je potrebna i njegova izjava da bi se čule obe strane.

U policiji nam je rečeno da su izjave uzete od Apostolovića  i od Vlade Đokića koji ga optužuje da ga je tukao, i potvrdili da se incident zaista dogodio.

Precizan odgovor na pitanje kakav se incident desio u proizvodnom pogonu firme “Braća Apostolović”  u selu Palikuća trebalo bi da daju policija i tužilaštvo. Tako bar kaže zakon, i po onome što nam je odgovorio advokat Apostolović, i strana za koju se sumnja da je izvršila nasilje.

A mi ne želimo da verujemo da “ništa od toga neće biti jer su mnogo moćni, potplatiće koga treba a štiti ih i SNS”, kako nam tvrde skoro svi sa kojima smo razgovrali o ovom slučaju.

Više osoba sa terena nam tvrdi i da su vlasnici ove firme “sigurni skupljači glasova za SNS na izborima” kao i da gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović promoviše njihov restoran od kad je otvoren a da postoji i “preporuka” da javna preduzeća baš tamo organizuju ručkove i proslave.

Inače, vrlo simptomatično je da je mladić Vlada Đokić, koji je prijavio “gazdu” za nasilje, dva puta vraćan iz policije kada je otišao u zakazani termin da da izjavu jer “inspektorka nije tu”.

Više nego “interesantan” sled događaja.

Iz Osnovnog tužilaštva nam je prosleđeno sledeće saopštenje:

“Osnovnom javnom tužilaštvu u Leskovcu, od strane PU Leskovac dostavljeni su spisi predmeta povodom prijave A.B. iz Palikuće i V.Đ. iz Kukulovca, događaja koji se odigrao dana 18.10.2021.godine u krugu preduzeća 4M u Palikući. Osnovno javno tužilaštvo u Leskovcu, će nakon prikupljanja svih potrebnih podataka, doneti odgovarajuću odluku.

PORTPAROL OJT Marina Kecojević"

A kakva će odluka biti, ostaje da se vidi…

Đokići tvrde da su hteli da ovaj slučaj zlostavljanja na poslu prijave i inspekciji rada, koja se nalazi u sedištu Jablaničkog okruga, ali da im je tamo rečeno da “nisu nadležni” (!!???).

A na snimcima koji su nam dostavljeni se čuje kako Boban Apostolović viče radniku Vladi Đokiću “kola da sastaviš” i vulgarna psovka koju upućuje njegovoj majci.

A na pitanje Đokića, zašto ga je udario odgovara ” zato što si me dirao” .

Vladi Đokiću je pozlilo ispred Policijske uprave u Leskovcu u ponedeljak, dok je čekao da da izjavu, kola hitne pomoći su ga odvezla u Urgentni centra gde je primio infuziju.

U Urgentnom centru nam kažu da je bio veoma uznemiren i uplašen.

A evo i priče onih koji su hteli da govore, Boban Apostolović nije hteo da nam daje izjavu, bar tako tvrdi njegov advokat.

Vlada Đokić, 23 godina, radi šest godina u firmi 4M braća Apostolović na pripremi.

Pre nedelju dana mi je gazda dao kola da odvezem kući. Kolege su odvezle kola kući i rekao je da rasturimo amortizere i da prodamo, zatim da rasturim motor da stave kako bi ubacili na viljuškar. U subotu me je Boban zvao i rekao nemoj da diraš motor, pošto se ljuti Jovica, mehaničar, brat od čiče, i neće da namešta motor ako ga ti skidaš. Rekao sam dobro, ali ja sam amortizere skinuo i mogu da dovezem kola, pošto smo mi morali od motora da skinemo delove da bi smo izvadili motor. On je onda rekao ne diraj ništa više, dovezi auto kod Jovice. Ja sam to i učinio, bila je nedelja, pozvao sam šlep-službu, imam svedoka za to, on je odvezao kola, platio sam 2.000 šlep službi. To se desilo juče (ponedeljak, prim JUGpress) oko pola dva, on me je namerno pozvao napolje da bi me tukao. Ja sam izašao, što su pojedini radnici iz firme videli, svi su izašli da vide o čemu se radi. On me je dvaput udario pesnicom i rekao gde su delovi, ja sam rekao auto je tu, mi smo morali to da skinemo i to se vraća. Delovi su kući kod mene, kombi mi je pokvaren, ali ću da dovezem delove. On je počeo da me psuje, krenuo je da me bije, ja sam krenuo da idem, zastao sam, mislio sam da neće da me udari. Onda me je dvaput udario pesnicom, ja sam pao, ustao i počeo da bežim. On je išao za mnom, uzeo neku motku koja je bila pored portirnice, srećom samo me je malo zakačio, a ja sam pobegao u kukuruz. Nisam mogao da uradim ništa drugo, osim da pozovem policiju i oca da dođu. Kad je otac došao, bila je tu prisutna i policija, on je krenuo i na oca da ga bije. Policija ga je odgurnula da se ne stvori veći incident i rekli su svi kod inspektora da se javite.

JUGpress : Šta su radili ostali radnici?

VĐ: Radnici su samo gledali, niko nije smeo da priđe. On me je jurio možda kilometar.

JUGpress : Da li je to prvi put da on nekoga maltretira ?

VĐ: Nije prvi put. Pre dve godine me je hvatao za gušu, ali to tada nismo prijavili. Mislio sam da će se povući, ja sam hteo da ostabem da radim. Više puta su otac i majka bili kod njega u kancelariji, izvinjavao se da je pogrešio… Pre nekog vremne je pretukao glavnog šefa.

JUGpress: Da li postoji video nadzor u firmi?

VĐ: Postoji. I nedavno je namešten nov video nadzor, menjane su kamere.

NNR: Da li to znači da postoji video snimak?

VĐ: Ako ga ne obrišu, pošto sam video da su odmah zvali tog što prati kamere da uđe u portirnicu za te kamere.

JUGpress : U ponedeljak, kada se sve to desilo , si bio kod lekara?

VĐ: Da, jer sam se onesvestio. U bolnici su mi dali infuziju i lek koji se stavlja pod jezik, pošto sam bio vidno uznemiren. Srce mi je bilo ubrzano, skočio mi je pritisak i tek sam se u bolnici malo razboravio.

JUGpress: Da li veruješ da će policija nešto da uradi?

VĐ: Već su počeli da manipulišu. Rekli su ocu da dođu u osam, kad sam otišao kod inspektorke rekli su da dođem u 12. A telefon sam ostavio, niti mi je javila da treba da dođem u 12, da nije tu iz oprevdanih razloga, da dođem kasnije…

JUGpress : Da li je taj vlasnik strugare u Palikući uredno prijavio sve radnike?

VĐ: Ima radnika koji nisu prijavljeni, ima i penzionera koji rade. Od kada radim nisam obraćao pažnju na to da li je dolazila neka inspekcija. Jednom je bila inspekcija, ja nisam bio osiguran, pa nas je naterao da bežimo u kukuruz dok ne ode inspekcija, nakon čega smo se vratili…

Živko Đokić, otac, takodje radnik u istoj firmi

Molim sve iz ove države da ovo ispitaju do kraja. On radi sve i svašta u ovoj firmi. Primio me je kao čuvara, a u rešenju piše pomoćnik stolara. Tera me da radim sunđere i ako radim platiće mi više. Ni dinar mi nije platio do sada mi nije platio prevoz iako je zakonski u obavezi da to radi jer putujemo iz Kukulovca. On se iživljava, hoće da mu po celu noć rasturam krevete, da vadim sunđere, eksere, sve i svašta me tera da radim. Iživljava se, psuje žene, kamioni dolaze tovare robu, a to uopšte ne prikazuje… Bogati se na tuđu muku. Prvi put kad sam išao kod njega što mi je dete uhvatio za gušu da ga davi, bila je i policija, izvinjavao se, govorio je kako je pogrešio, bio je nervozan. Sad kad sam ga pitao šta se desilo, rekao mi je šta ja hoću i pred policijom naleteo da i mene bije. Radnicima daje minimalac, a na ruke daje kome koliko hoće.

JUGpress: Verujete li da će policija uraditi nešto po ovom slučaju?

Živko Đokić: Sumnjam da će policija išta da uradi, jer on kaže kako ima velike veze u tužilaštvu, u SUP, sudu… Ne verujem da će u Leskovcu da se to do kraja ispita i da on snosi posledice. Čuo sam da je tukao i svoju ženu, hvalio se pred svima kako je policajca saobraćajca koji ga je zaustavio udario o kamion… Ima u SUP-u i to što je terao radnike da kradu gvožđe iz „Leminda“… I što je tukao šefa Zorana…

JUGpress : Sem sina i Vi i Vaša snaja radite u toj firmi. Hoćete li da nastavite da radite tamo?

Živko Đokić: Mi ne smemo da idemo tamo, on preti sa mafijom. Znači, ja mogu da odem i da me više nema. Ne znam šta će da mu padne na pamet, pare ima i može da radi šta hoće. NE smemo da idemo na posao, razmislićemo šta ćemo da radimo. Prijavio sam ga inspektoru rada, jer od nove godine pola radnika je neprijavljeno. Inspekcija nije dolazila.

Majka: Otišao je da zaradi parče hleba, a ne da ga neko tuče

Jadranka Đokić, Kukulovce, majka

Kad sam čula uznemirila sam se, jer je ovo već drugi put kako se on ovako ponaša. Ja sam majka četvoro dece, ja sam decu čuvala da pošteno rade i zarade. Sina sam poslala, i on ima dete od dve godine, otišao je da radi da zaradi parče hleba, a ne da ga neko tuče i bije. Ovo je zločinačko ponašanje. Kad smo otišli zato što ga je hvatao za gušu, vrat mu je bio sav ukrvavljen, plakao je i izvinjavao se… Pitala sam ga kako bi se osećao da je na mom mesto, pošto on ima dvoje dece, kako bi se osećao da je moj suprug uhvatio tvog sina za gušu. Kaže ja sam pogrešio, neću više, milion puta se izvinio. Iako nije tada bilo za praštanje, ipak je ljudski praštati, taskve smo osobe, svako može da pogreši. Ali, ovo već nije greška, da ti izmamiš mog sina, tamo gde nema kamera, da ga juriš kilometar, a ga udaraš pesnicama, letvom, pa štas je on, rob? Ovo je prevršilo svaku meru. Zato molilm svu javnost da se uključi, da ne mogu gazde da se iživljavaju i biju ničiju decu.

Ne odgovara ti kao radnik, doviđenja i zdravo i traži onog ko ti odgovara. Tamo mi radi i suprug, sad je zaposlena i snajka, šta sutra da očekujem? Da mi sina doteraju odatle u limeni sanduk? Pretio mu je mafijom. Ne bojimo se mi ni mafije ni ikog, znamo da smo iskrene i poštene duše…

JUGpress: Ta firma ima dvojicu gazdi, ko ga je tukao?

Jadranka Đokić: Boban.

JUGpress : Vi ste stvar prijavili policiji. Da li verujete da će nešto da se reši na taj način?

Jadranka Đokić: Mislim da će nešto da se reši i da će i Beograd da se uključi. Mada, on je jak čovek i više puta je izmanipulisao, potplatio da se rade radnje… On to i kaže, ali mislim da ovog puta neće da može da radi šta hoće. On se iživljva sa narodom, psuje žene, radnike, ne zna šta sve izgovara, još kad je ljut njegovo ponašanje je katastrofa i sramota.

JUGpress : Kolike su plate radnika tamo?

Jadranka Đokić: On ti kaže jednu platu, a drugu ti daje i nonstop treba tamo da ideš. Mom sinu je rekao 50.000, a on 50.000 nikada nije primio. A radi za dvojicu. Vuče garniture sam, a on kaže da boljeg radnika nema…

Jadranka Đokić je inače žena iz Kukolovca koja je najvatrenije kritikovala vlast zato što su im obećali da će asfaltirati seoske ulice , samo da glasaju za Aleksandra Vučića na predsedničkim izborima, pa ih onda slagali.

Dva dana pošto je JUGpress objavio taj prilog u Kukolovce je došao direktor “Puteva Srbije” Zoran Drobnjak sa gradonačelnikom Leskovca Goranom Cvetanovićem i u ovom selu su ekspresno, pred same izbore, asfaltirane ulice.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.