Cvetković i Konuzin otvorili radove na magistralnom gasovodu Niš-Vranje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Sep.2010, 17:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cvetković i Konuzin otvorili radove na magistralnom gasovodu Niš-Vranje

NIŠ -

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković i ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Konuzin otvorili su danas radove na izgradnji prve faze Magistralnog gasovoda MG-11 Niš - Leskovac - Vranje, kod sela Kočane u blizini Doljevca.

Premijer Cvetković istakao je da je vlada izuzetno zainteresovana za izgradnju što više infrastrukturnih projekata, jer oni ostaju za buduće generacije, a njihov dodatni značaj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je što stvaraju nova radna mesta.

On je istakao da će se završetkom projekta stvoriti mogućnosti da se ovaj deo Srbije gasifikuje u celini i izrazio nadu da će to ovo područcje Srbije učiniti atraktivnijim za nova ulaganja.

"Jugorosgas" realizuje projekat gasovoda od Niša do Leskovca, kao prvu fazu gasovoda koji treba da transportuje prirodni gas do Vranja, sa usputnim priključcima za naselja i gradove pored kojih prolazi (Doljevac, Leskovac, Vlasotince, Vladičin Han, Surdulica, Vranjska Banja, Vranje).

Otvaranju su prisustvovali i ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić, generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović i predstavnici "Jugorosgasa".

Projektom se stvara energetska baza za dalji razvoj ovog regiona i otvara mogućnost priključenja industrije i široke potrošnje na gasovodni sistem.

Kako je juče saopštio "Jugorosgas", kapacitet gasovoda do Orljana, gde je predviđeno račvanje prema Prokuplju, Blacu i Kuršumliji, iznosi oko 800 miliona kubnih metara gasa godišnje, a kapacitet prema Leskovcu je 400 miliona kubnih metara gasa godišnje.

Vrednost prve faze izgradnje gasovoda Niš-Leskovac, uključujući i gradsku mrežu u Leskovcu, iznosi 16 miliona evra.

Ukupni projekt izgradnje magistralnog gasovoda do Vranja u dužini od 120 kilometara i gradske mreže duž gasovoda koštaće više od 40 miliona evra, navode iz "Jugorosgasa".

Očekivana potrošnja gasa u Leskovcu je oko 100 miliona kubnih metara gasa godišnje, a u tom gradu rade se projekti gasne mreže kojom će biti povezani veći potrošači kao što su toplane i privredni kolektivi.

"Jugorosgas" će u gradsku gasnu mrežu Leskovca uložiti 4,5 miliona evra, a u izgradnju gasnih distributivnih mreža još tri miliona evra, čime se stvara potencijal za priključenje oko 20.000 korisnika u tom gradu.

Izrada projektne dokumentacije za gasovod poverena je Javnom preduzeću "Srbijagas", izvođenje radova firmi "Telekomunikacija" iz Kruševca, a izrada opreme za potrebe gasovoda poverena je firmi "Gasteh" iz Inđije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.