Cvetanović: Šta smo mi uradili za obrazovanje a šta moji prethodnici nisu

Izvor: JUGpress.com, 31.Avg.2017, 17:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cvetanović: Šta smo mi uradili za obrazovanje a šta moji prethodnici nisu

LESKOVAC

 Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović danas je održao tradicionalni sastanak sa direktorima osnovnih i srednjih škola iz Leskovca i okoline.

Saopštio je da je ove godine imao i pojedinačne razgovore sa direktorima škola, što uopšte nije bila praksa, i da su definisali plan rada za naredni period.

Cvetanović je podsetio da, kada je 2012. godine preuzeo odgovornost za rukovodjenje >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << gradom, da je stanje u obrazovnim ustanovama bilo katastrofalno, jer u pojedinim školama 40 godina nije ulagano i da se kao prioritet nametnuo rad na rekonstrukciji školskih objekata.

“Škole su dugovale preko 200 miliona dinara. To su bili troškovi za struju, za vodu, za grejanje i za prevoz učenika i zapošljenjih. A za ono što su radili moji prethodnici u školama u Manojlovcu, Bogajevcu, Nomanici, Brzi, Gornjem Stopanju, Turekovcu, nije postojala apsolutno nikakva projektno-tehnička dokumentacija”, rekao je Goran Cvetanović i dodao da su, otkako je on došao, svake godine izdvajali sve više sredstava za obrazovanje i da su u tome u potpunosti uspeli.

Naglasio je da su u toku 2017. godine izdvojili 520 miliona dinara za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje, kao i za Centar za stručno usavršavanje u obrazovanju i da je to 110 miliona dinara više u odnosu na 2014. godinu.

“Kad sam 2008. godine prvi put izabran za gradonačelnika i samo devet meseci bio na toj funkciji, završili smo izgradnju osnovne škole u Vlasu i onda posle toga ništa nije radjeno, da bi tek 2015. godine u toj istoj školi deca dobila igralište u sklopu škole za vreme ovog mandata. Identična situacija je i sa školom u Razgojni, što samo po sebi govori o tome koliko su malo pažnje obrazovanju posvećivali svi moji prethodnici i koliko su malo vremena, energije i novca uložili u ovaj segment”, kaže Cvetanović.

On dodaje da se tokom 2013. i 2014. godine lokalna samouprava fokusirala na prioritetne potrebe škola, kao što su izgradnja novih kotlarnica, video nadzora, sanacija sanitarnih čvorova, ali i deblokada mnogih škola.

Kako navodi Cvetanović, tokom 2014. godine pokrenut je projekat “Unapredjenje energetske efikasnosti” kada je osnovnoj školi u Grdelici ugradjena nova fasada, tako da je ona postala prva škola na području grada koja je dobila tzv. energetski pasoš. Tokom 2016. godine za unapredjenje energetske efikasnosti u školama izdvojeno je 32 miliona dinara za srednju školu “Gimnazija” i za osnovne škole “Kosta Stamenković” i “Vuk Karadžić” u Leskovcu i “Vuk Karadžić” u Pečenjevcu, navodi Cvetanović.

“U osnovnoj školi “Vožd Karadjordje”, za ono što su svi obećavali, a to je izgradnja fiskulturne sale, prošle godine završena je prva faza za 18 miliona dinara, a očekujemo da će do kraja tekuće godine biti završena i druga faza za 9 miliona dinara”, rekao je on.

Govoreći o rekonstrukciji škola, Goran Cvetanović obavestio je da su obezbedjena sredstva za dogradnju ili rekonstrukciju tri obrazovne ustanove, a to su osnovna škola “Vožd Karadjordje” u Leskovcu, “Aca Sinadinović” u Predejanu i izgradnja dnevnog boravka u školi “11.oktobar” u Leskovcu. Sredstva su obezbedjena iz projekta nemačke vlade “Jačanje socijalne infrastrukture u opštinama pogodjenim migrantskom krizom”.

“Nedavno smo realizovali još jedan značajan projekat uz pomoć evropskih fondova – sanacija škole “Trajko Stamenković”. U njenu rekonstrukciju uloženo je 110.000 evra, a Leskovac je učestvovao sa 15.000 evra. Završena je i izgradnja igrališta u školi “Kosta Stamenković” gde je uloženo preko 4 miliona dinara, a dvorište osnovne i srednje škole u Vučju nedavno je renovirano po prvi put nakon 40 godina”.

Cvetanović najavljuje i rekonstrukciju Poljoprivredne škole u kojoj će biti uloženo preko 60 miliona dinara. Grad Leskovac će učestvovati sa 10 odsto, a ostatak će obezbediti Kancelarija za javna ulaganja. Takodje, dodaje i da sredinom septembra kreće i potpuna rekonstrukcija osnovne škole “Josif Kostić” i da vrednost radova iznosi oko 91 milion dinara.

Z novu školsku 2017/2018. godinu opredeljena su sredstva u iznosu od 3 miliona dinara svim školama, za potrebe molarsko – stolarskih radova i radova na vodovodnoj i kanalizacionoj mreži, ističe Cvetanović.

Živojin Stamenković, direktor Škole za obrazovanje odraslih “Dositej Obradović” zahvalio se gradonačelniku zato što je škola posle njihovog posebnog razgovora dobila odgovarajuća sredstva za neophodne popravke.

“U poslenjih 15 godina u toj školi nije uložena nijedna kreda”, konstatovao je Stamenković

Komentarišući pitanja pojedinih direktora tokom zasebnih razgovora, a koje nije želeo da imenuje, gradonačelnik Goran Cvetanović naglasio je da su pomenuti direktori pokazali toliko “neinfomisanosti” kada je u pitanju njihova škola, da je to prosto bilo “frapantno”.

“Ja ih pitam koliko ste para dobili, a oni kažu 50.000 dinara. Mi proverimo i vidimo da su dobili 1.700.000 dinara od grada. Pitali su me i da li bi mogli da dobiju pomoć od javnog preduzeća “Komunalac”, da im počisti dvorište”. Ako neko nije sposoban da sopstveno dvorište i okolinu sredi,  ja onda ne znam da li su oni direktori samo da bi bili direktori ili je možda potrebno uložiti i mnogo rada i truda”, zaključio je Cvetanović koji je nedavno dobio priznanje za najuredjenije dvorište.

PodeliteŠtampajFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.