Budžet grada Leskovca za 2018. godinu – prihodi i rashodi jednaki

Izvor: JUGpress.com, 01.Dec.2017, 01:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Budžet grada Leskovca za 2018. godinu – prihodi i rashodi jednaki

Većnici grada Leskovca, na 50. sednici Gradskog veća, jednoglasno su usvojili predlog Odluke o budžetu grada za 2018. godinu u kome stoji da planirani prihodi i primanja, kao i rashodi i izdaci za narednu godinu iznose po 3 milijarde 975 miliona 173 hiljade dinara.

U strukturi rashoda, najveći planirani troškovi su upravo troškovi robe i usluge 31, 8 odsto, zatim troškovi zaposlenih 26 odsto, troškovi kamate iznosiće 11,65 miliona dinara, odnosno 11 miliona manje nego 2017. godine, >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << onda troškovi investicija 16 odsto, troškovi srednjeg i osnovnog obrazovanja 10,1 odsto, dok će se za subvencije izdvojiti 4,4 odsto rashoda, obrazložio je danas šef Odeljenja za finansije, Dalibor Tričković.

„Bez obzira što grad Leskovac ima broj zaposlenih koji je ispod zakonski dozvoljenog broja, učešće zaposlenih u strukturi rashoda je 26 odsto, odnosno veće je od normalnih pokazatelja rashoda zaposlenih koji se kreće na nivou 20 – 21 odsto“, kaže on.

Dodaje i da sve prethodno pomenuto, ide na teret novih investicija koje, u strukturi rashoda koji se finansira iz budžeta, čine 16 odsto.

Govoreći o kapitalnim investicijama, Tričković kaže da Grad Leskovac koristi svaku priliku da konkuriše na raspisanim, javnim konkursima, kako bi i iz drugih izvora finansirao te investicije.

„U Ministarstvu poljoprivrede za retrifikaciju polja u sledećoj godini biće izdvojeno 100 miliona dinara. Projekat „Grad na dlanu“ u Ministarstvu lokalne samouprave i državne uprave je milion evra. Sredjivanje objekata javne namene u okviru Kancelarije za javna ulaganja iznosi preko 300 miliona dinara, linija ulja 504 miliona dinara, dok će putna infrastruktura biti 140 miliona dinara. Tako da će se 16 odsto finansirati iz budžeta grada Leskovca, a sve ostalo, naknadno, iz drugih izvora“, objašnjava Tričković.

Svi ovi programi, u toku 2018. godine, kako navodi Tričković, podeljeni su na sledeći način: komunalne delatnosti 384,7 miliona dinara, s tim što projekat Održavanje higijene javnih površina iznosi 197 miliona, a Snabdevanje i izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže 92,2 miliona dinara; zatim za razvoj turizma je 69,5 miliona dinara, dok za poljoprivredni i ruralni razvoj 103, 4 miliona, za program saobraćaja planira se 862, 9 miliona, a za program socijalne zaštite 128,8 miliona.

Za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje biće izdvojeno više od 550 miliona dinara. Slična suma biće izdvojena i za kulturu, sport i omladinu.

Mesne zajednice će naredne godine dobiti ukupno 33 miliona dinara ili 30 odsto uvećanja u odnosu na ovogodišnjih 25 miliona.

Kada je u pitanju prihodna strana, planirana primanja od prodaje imovine iznose 225 miliona dinara i to 145 miliona od prodaje poslovnog prostora i 80 miliona od prodaje gradskog zemljišta, kaže Tričković.

On dalje ističe da se porez na zarade planira u visini od milijardu i 122 miliona dinara ili 22 miliona dinara više, nego 2017. godine, što je posledica, kako navodi, novih zapošljavanja, rasta minimalne cene rada, ali i povećanja plata u javnom sektoru, dok će prihodi od poreza na imovinu fizičkih i pravnih lica biti na istom nivou, kao i u 2017. godini, tj. 215 miliona za fizička lica i 100 miliona dinara za pravna lica.

Po osnovu novčanih kazni, očekivani prihod je 27,5 miliona dinara, rekao je Tričković.

„Nenamenski transfer za 2018. planira se u visini od 896 miliona 973 hiljade dinara i posle Novog Sada, grad Leskovac ima drugi po visini transfer u Srbiji. Tekući namenski transferi će biti 80 miliona dinara i oni sadrže projekte komasacije, sredjivanja atarskih puteva, namenske transfere za socijalnu zaštitu, Turističku organizaciju, kao i za korisnike u kulturi. Kapitalni namenski transferi planiraju se u visini od 92,7 miliona dinara i to za pojačanje elektro mreže u Zelenoj zoni 13, 7 miliona dinara, dovodjenje gasa na istu lokaciju 40 miliona i uredjenje objekata javne namene 25 miliona dinara“, objasnio je Tričković.

Prema njegovim rečima, preneta sredstva na dan 31.12.2017. godine, za narednu godinu, očekuju se u iznosu od 350 miliona dinara.

„Smatramo da su sredstva na prihodnoj strani planirana realno i objektivno, svesni činjenice da je gradu potrebno mnogo više sredstava za zadovoljenje potreba“, istakao je.

Gradski većnici usvojili su danas i odluku kojom se zaposlenima u JKP „Toplana“ Leskovac odobrava isplata solidarne pomoći u iznosu od 22.620 dinara.

Solidarna pomoć, kako navode, dodeliće se zaposlenima radi ublažavanja nepovoljnog materijalnog položaja.

PodeliteFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Povezane vesti

Predložen budžet Leskovca za 2018. godinu manji od ovogodišnjeg

Izvor: JužneVesti.com, 01.Dec.2017

Za narednu godinu je planirano, kako se čulo na sednici Gradskog veća, da budžet Leskovca iznosi nešto više od 3,9 milijardi dinara, što je za oko 11% manje u odnosu na 2017. godinu. Najveći udeo u budžetu, kako kažu u Odeljenju za finansije, čine porez na zarade, kao i kapitalni i nenamenski...

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.