Bogdan Diklić laureat leskovačke nagrade Živojin Žika Pavlović

Izvor: JužneVesti.com, 29.Avg.2019, 10:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bogdan Diklić laureat leskovačke nagrade "Živojin Žika Pavlović"

Jedan od najeminentnijih glumaca sa ovih prostora Bogdan Diklić, koji je ostavio značajan trag u promociji regionalne kinematografije u svetu, prema oceni žirija Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije LIFFE - nagrađen je za promociju regionalne filmske umetnosti u svetu. Laureatu će priznanje koje nosi ime slavnog Živojina Žike Pavlovića biti uručeno na 12. izdanju festivala, koje se u Leskovcu održava od >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << 17. do 21. septembra.

Diklić je istakao da mu je velika čast da primi nagradu koja nosi ime slavnog Žike Pavlovića i koja se dodeljuje za afirmaciju regionalne filmske umetnosi u svetu. Čast mu je, dodaje, i što je predstavnik svih koji su zajedno sa njim radili sve te filmove.

Sebe doživljavam kao predstavnika svih reditelja, scenarista, kolega sa kojima sam zajedno igrao u svim scenama, "izaslanikom" svih scenografa, direktora fotografije, kostimografa, garderobera, klapera, vozača... svih onih koji su zajedno sa mnom bili 44 godine u istom poslu. Bilo bi besmisleno sebe smatrati jedinim zaslužnim za to priznanje, i kad se bolje razmisli - to je i logično. Jednostavno, to je tako - istakao je Diklić.

Slavni glumac je za svoj rad, kojim je značajno doprineo srpskoj kinematografiji, već nagrađen brojnim priznanjima, među kojima su "Pavle Vuisić" 2009. godine za životno delo, "Zlatna arena" u Puli i "Zlatni pečat" Jugoslovenske kinetoke prošle godine.

Nagradu koja će na LIFFE-u biti uručena Dikliću dosad su dobili Slobodan Šijan, Predrag Miki Manojlović, Lazar Ristovski, Rade Šerbedžija, Dragan Nikolić, Velimir Bata Živojinović, Slavko Štimac i Emir Kusturica.

Diklić je u rodnom Bjelovaru završio osnovnu i srednju školu, a nakon što je amaterski počeo da se bavi glumom, 1972. godine je upisao Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu u klasi Ognjenke Milićević. Imao je zapažene uloge u brojnim filmovima, a neke po kojima ga publika posebno pamti su u filmovima Maratonci trče počasni krug (1982), Sabirni centar (1989), Lajanje na zvezde (1998). Trag je ostavio i ulogama u brojnim serijama i pozorišnim predstavama.

Inače, ove godine će se Leskovački internacionalnog festivala filmske režije LIFFE održati od 17. do 21. septembra na više lokacija u Leskovcu, a organizatori najavljuju da će tokom pet festivalskih dana publika moći da uživa u najboljim filmovima iz regiona nastalim u poslednjoj godini.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bogdan Diklić dobitnik nagrade "Žika Pavlović"

Izvor: B92, 29.Avg.2019

Glumac Bogdan Diklić ovogodišnji je laureat nagrade "Živojin Žika Pavlović" koju Leskovački internacionalni festival filmske režije (LIFFE) dodeljuje za afirmaciju regionalne filmske umetnosti u svetu...Nagrada će Dikliću biti uručena u okviru dvanaestog po redu izdanja festivala koje će se...

Nastavak na B92...

Dikliću nagrada Živojin Žika Pavlović

Izvor: SEEcult.org, 29.Avg.2019

Nagrada “Živojin Žika Pavlović”, koju Leskovački internacionalni festival filmske režije – LIFFE dodeljuje za afirmaciju regionalne filmske umetnosti u svetu, dodeljena je za 2019. godinu glumcu Bogdanu Dikliću. Prema rečima organizatora LIFFE, Diklić je kao jedan od najeminentnijih glumaca...

Nastavak na SEEcult.org...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.