Završena legalizacija oružja, predato preko hiljadu komada

Izvor: Radio 021, 06.Okt.2017, 16:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završena legalizacija oružja, predato preko hiljadu komada

Građani su od juna do početka oktobra policiji predali više od 1.100 komada različitog oružja, veliki broj municije i minsko-eksplozivnih sredstava, prenosi RTS.

Posle ove legalizacije policijski magacini bogatiji su za 1.104 komada različitog oružja, prenosi RTS. U Ministarstvu unutrašnjih poslova navode da se legalizacija pokazuje kao najefikasnije sredstvo u borbi protiv ilegalnog oružja.

- >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Predato je 57.000 komada municije i 315 komada bombi i minsko-eksplozivnih sredstava. Među oružjem je bila i jedna neispaljena zolja. Tako da sama činjenica da je predato 1.104 komada oružja, odnosno da je prešlo iz ilegalnih u legalne tokove, jeste dovoljan razlog za dobar rezultat - navodi Zorica Lončar Kasalica iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Tokom četiri meseca građani su za 660 komada oružja, koje po zakonu može da se registruje, podneli zahtev za registraciju. Do sada je pozitivno rešeno 270 slučajeva.

U Nacionalnoj asocijaciji za oružje smatraju da bi smanjivanje uslova za dobijanje odobrenja za držanje i nošenje oružja i ukidanje poreza na oružje za ličnu bedzbednost moglo dodatno da motiviše ljude da zatraže njegovu registraciju. Smatraju da su dva razloga zbog kojih poslednjih godina, kažu, opada odziv tokom legalizacije.

- Jedan od razloga je da zaista i nema tog ilegalnog oružja u toj meri i količini kao što je pisalo u novinama i ja verujem da je to tačno, a drugo je što medijski nisu poslednje dve legalizacije, ova što je upravo završena i prošle godine, nisu propraćene na dovoljno dobar način", objašnjava Duško Ilić iz Nacionalne asocijacije za oružje Srbije.

Da bi bolja kampanja dala bolje rezultate smatraju i u Beogradskom centru za bezbednosnu politiku. Neophodno je, kažu, voditi računa o vremenu u kojem se sprovodi legalizacija.

- Ljudi su se vratili s odmora i sada je idealni trenutak da se krene sa takvom kampanjom. Tako bi trebalo za naredni put razmisliti o tome da se preskoči leto i da kampanja upravo krene u jesenjem godišnjem dobu. Kampanja mora da bude ciljana. Ministarstvo unutrašnjih poslova verovatno zna koje su rizične grupe - navodi Saša Đorđević iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku. Ovo je treća legalizacija oružja u poslednje dve i po godine. Tokom prethodne dve legalizacije građani su predali preko 10.000 komada oružja i više od 200.000 komada municije i minsko-eksplozivnih sredstava.

Autor: RTS

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.